English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Madeline i Madeline

Josephine Decker
Madeline's Madeline
USA 2018 / 93’
napisy: polskie
Małpeczki (Maria Kozłowska, Maria Toboła)

Wrażliwa Madeline (debiutantka Helena Howard) zmaga się z problemami psychicznymi i nadopiekuńczą matką (świetna Miranda July). Gdy zaczyna brać udział w warsztatach aktorskich prowadzonych przez charyzmatyczną Evangeline (Molly Parker), która od razu zauważa jej talent, wydaje się, że wreszcie odnalazła właściwe miejsce. Ale metody Evangeline sprawiają, że dziewczyna znowu zaczyna tracić nad sobą kontrolę. Trzeci film Josephine Decker (Masło na zasuwce, 14. NH), świetnie przyjęty na festiwalu Sundance, umacnia pozycję autorki na amerykańskiej scenie kina niezależnego. Reżyserka uznana przez Indiewire za najmocniejszy głos w amerykańskim kinie XXI wieku pokazuje, że granica między nastoletnim buntem a chorobą psychiczną jest niezwykle cienka. Jej bohaterka raz jest kotem, kiedy indziej żółwiem, a gdy nawet jest Madeline, to nie wiemy, czy jest nią naprawdę, czy tylko gra rolę Madeline na użytek nieustannie upominających ją dorosłych. Emocje, których doświadczasz, nie są twoje - mówi. 

Marta Bałaga

nagrody

Montclair 2018 - Future/Now - Specjalna Nagroda Jury; FF w Sarasocie 2018 – Specjalna Nagroda Jury

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pn 30 lip, 16:15knh 8
śr 01 sie, 13:15knh 8
pt 03 sie, 10:15knh 8
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

453 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Josephine Decker

Urodzona w 1981 roku w Londynie amerykańska reżyserka, scenarzystka i performerka. Studiowała na Uniwersytecie Princeton. Jej trzeci film Madeline i Madeline pokazywano na festiwalu Sundance oraz w Berlinie, gdzie wcześniej zaprezentowała też dwa poprzednie tytuły - w tym Masło na zasuwce, znane z konkursu festiwalu Nowe Horyzonty. Zagrała m.in. w Króliczku Alison Bagnall i Ślubie Ryśka Onura Tukela. Filmmaker Magazine umieścił ją w zestawieniu 25 najciekawszych artystów kina niezależnego.

Filmografia

2009 Where Are You Going, Elena? (short)

2012 Me the Terrible (short)

2013 Masło na zasuwce/Butter on the Latch

2014 Łagodnie i czule/Thou Wast Mild and Lovely

2018 Madeline’s Madeline

Twórcy

reżyseria Josephine Decker
scenariusz Josephine Decker
zdjęcia Ashley Connor
montaż Harrison Atkins, Josephine Decker
muzyka Caroline Shaw
obsada Helena Howard, Molly Parker, Miranda July, Felipe Bonilla, Lisa Tharps
producent Krista Parris, Elizabeth Rao
produkcja Bow and Arrow Entertainment, Forager Films
właściciel praw Visit
język angielski
barwa kolor