English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Oczy Orsona Wellesa

Mark Cousins
The Eyes of Orson Welles
Wielka Brytania 2018 / 110’
napisy: polskie
Lek i psy Oczy ważki

Podobno każdy list jest listem miłosnym. W przypadku Marka Cousinsa teza ta jest wyjątkowo prawdziwa. Brytyjczyk zaraża entuzjazmem - jego komentarze są tak błyskotliwe, a skojarzenia świeże, że nawet równie przebadany temat co twórczość Orsona Wellesa staje się dla widza przygodą. Welles, ikona kina XX wieku, bywalec salonów i kochanek wielkich gwiazd, skrywał pewną pasję - rysowanie. Wiele lat po śmierci mistrza autor tego dokumentu spotyka Beatrice Welles, która pokazuje mu sekretne pudełko z rysunkami ojca. Co jest w pudełku, Orson? - pyta Cousins swoim niepodrabialnym staccato i tak zaczyna się filmowy list do wielkiego twórcy, niemający nic wspólnego z klasyczną biografią. Badając poszczególne rozdziały życia Wellesa, Cousins odbywa kilka podróży: od Irlandii przez Maroko po Nowy Jork. Wszędzie, gdzie dociera, stara się ustawić kamerę tam, gdzie stawiał ją Orson. Ma obsesję, by zobaczyć świat jego oczami, ujrzeć dokładnie to, co on widział. Oczy są metaforą myślenia wizualnego, portalem umożliwiającym wniknięcie w świat wyobraźni wielkiego artysty.

Ewa Szabłowska

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 12:45knh 3
pt 03 sie, 09:45knh 3
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

194 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Mark Cousins

Irlandzki pisarz, reporter, reżyser i obieżyświat. Jest autorem reportaży i filmów dokumentalnych, uniwersyteckim wykładowcą, prowadził w telewizji programy o filmie, był wieloletnim dyrektorem artystycznym Festiwalu Filmowego w Edynburgu. W 2009 roku razem z Tildą Swinton zorganizował kino objazdowe. The Story of Film – odyseja filmowa, 15-godzinny film na podstawie jego książki o tym samym tytule, stał się międzynarodowym hitem festiwalowym.

Wybrana filmografia

1994 I Know Where I'm Going! Revisited (TV, doc.)

2009 The First Movie (doc.)

2011 The Story of Film – odyseja filmowa / The Story of Film: An Odyssey (TV, doc.)

2012 O czym jest ten film o miłości? / What Is This Film Called Love? (doc.)

2013 Opowieść o dzieciach i filmie / A Story of Children and Film (doc.)

2013 Here Be Dragons

2014 Być może życie / Life May Be

2014 6 desires: DH Lawrence and Sardinia

Twórcy

reżyseria Mark Cousins
scenariusz Mark Cousins
zdjęcia Mark Cousins
montaż Timo Langer
muzyka Matt Regan
obsada Beatrice Welles, Jack Klaff (voice of Orson Welles)
producent Mark Bell, Mark Thomas, Michael Moore
produkcja Bofa, BBC
właściciel praw Dogwoof
język angielski
barwa kolor i cz.-b.