English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Johann Lurf
Austria 2017 / 90’
bez dialogów
Caniba

Gwiaździsta noc spogląda na filmowych bohaterów od samych początków kina. Austriacki artysta Johann Lurf układa ujęcia nocnego nieba chronologicznie, tworząc niezwykły atlas gwiazd. Jego koronkowy film jest niezwykłą podróżą przez czasoprzestrzeń. Reżyser pokazuje fiksację kina na punkcie kosmosu i wachlarz emocji, jakie wzbudzał on w bohaterach i widzach: od lęku i zachwytu w pierwszych niemych filmach, przez nadzieję i arogancką butę zdobywców kosmosu, po melancholię. Prezentowanym konstelacjom towarzyszą oryginalne ścieżki dźwiękowe: ambientowe szumy, wielkie partie orkiestrowe oraz pedantyczne wyjaśnienia i marzycielskie spekulacje. Filmowa noc jest wypełniona wieloma językami, perspektywami, nadziejami. Spojrzenie w niebo przywołuje najpiękniejsze i najsmutniejsze momenty w historii kina, jest symfonią nocnych lęków i nadziei ludzkości. ★ to film dla niepoprawnych marzycieli, astrologów amatorów i zakochanych.

Ewa Szabłowska

nagrody

Diagonale 2018 – najlepszy film eksperymentalny

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 18:45knh 3
Spotkanie z twórcami
nd 29 lip, 15:45knh 2
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

298 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Johann Lurf

Austriacki artysta wizualny, posługujący się ruchomym obrazem, by poddać analizie przestrzeń filmu. Jego praktyka artystyczna, oparta na strategiach dokumentu obserwacyjnego, filmu strukturalnego i found footage'u, nastawiona jest na badanie języka filmowego. Studiował na ASP w Wiedniu i Londynie. Jest absolwentem Art and Film Studio Haruna Farockiego.

Filmografia

2003 untitled

2005 pan

2007 VERTIGO RUSH

2008 12 Explosions

2009 The Quick Brown Fox Jumps Over the Lazy Dog

2010 Endeavour

2012 RECONNAISSANCE

2014 Twelve Tales Told

2015 Capital Cuba

2017 ★

Twórcy

reżyseria Johann Lurf
scenariusz Johann Lurf
zdjęcia Johann Lurf
montaż Johann Lurf
dźwięk Nils Kirchhoff
producent Johann Lurf, BKA Innovative Film, Wien Kultur
właściciel praw Sixpack Films
język angielski, japoński, francuski, niemiecki, rosyjski, hiszpański, holenderski, włoski, szwedzki, hindi, fiński, norweski, bułgarski, portugalski
barwa kolor