English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Caniba

Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
Francja 2017 / 90’
napisy: polskie
Gen Casanovy

W 1981 roku aresztowano w Paryżu japońskiego studenta Issei Sagawę za zabicie koleżanki z akademika i zjedzenie jej ciała. Po deportacji do Japonii, gdzie z powodu formalnych niedopatrzeń nigdy nie został uwięziony, mężczyzna nie dość, że rozpoczął karierę krytyka kulinarnego, gwiazdy TV i aktora porno, to swoją zbrodnię opisał i zilustrował w formie mangi. Dziś schorowany i przykuty do wózka, pozostaje pod opieką brata o równie niekanonicznych zainteresowaniach. Groteskowa historia japońskiego kanibala opowiedziana przez słynny duet antropologiczno-reżyserski Vérénę Paravel i Luciena Castaign-Taylora (somnilokwie, 17. NH, Lewiatan 13. NH) nie zatrzymuje się na sensacyjnej powierzchni wydarzeń. Z antropologiczną dokładnością twórcy Harvard Sensory Lab przedstawiają cielesne studium zbrodni, wnikają w mroczne zakamarki umysłu kanibala, śledzą jego erotyczne fantazje o zjadaniu i byciu zjedzonym przez innego człowieka. Nie jest to film dla widzów o słabych nerwach. Zawiera sceny, które mogą zostać uznane za drastyczne. Fascynuje i odrzuca.

Ewa Szabłowska

nagrody

MFF w Wenecji 2017 - Specjalna Nagroda Jury

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pt 27 lip, 12:45knh 3
pn 30 lip, 21:45knh 3
nd 05 sie, 12:45knh 3
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

356 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Véréna Paravel

Urodziła się we Francji. Antropolożka i reżyserka filmowa. Pracuje w Sensory Ethnography Lab i Film Study Center na Harwardzie. Zadebiutowała krótkim metrażem 7 Queens. Kolejny jej film Interface Series to pięć krótkometrażówek nakręconych przy użyciu Skype'a. Z kolei Foreign Parts, projekt zrealizowany wspólnie z J.P. Śniadeckim, został nagrodzony na wielu festiwalach, otrzymał m.in. Best First Feature Award i Special Jury Award na festiwalu w Locarno. Od 2008 roku pracuje z Lucienem Castaingiem-Taylorem, z którym zrealizowała nagrodzonego wielokrotnie Lewiatana, przez wielu krytyków uznawanego za najlepszy film dokumentalny 2013 roku.

Wybrana filmografia

2008 7 Queens (short)

2010 Interface Series (short)      

2010 Foreign Parts (co-dir., doc.)

2012 Lewiatan / Leviathan (co-dir.)

2017 somnilokwie / somniloquies (co-dir.)

Lucien Castaing-Taylor

Urodził się w 1966 roku w Liverpoolu. Wykłada na Harwardzie, gdzie kieruje także Sensory Ethnography Lab. Zadebiutował krótkimi filmami Made in USA i In and Out of Africa zrealizowanymi razem z Ilisą Barbash, z która nakręcił również nagradzany dokument Sweetgrass. Lucien Castaing-Taylor jest także profesorem na wydziale sztuk wizualnych i autorem multimedialnych instalacji, takich jak The High Trail i Bedding Down. Od 2008 pracuje z Véréną Paravel, z którą zrealizował nagrodzonego wielokrotnie Lewiatana, przez wielu krytyków uznanego za najlepszy film dokumentalny 2013 roku.

Wybrana filmografia

1990 Made in USA (co-dir., short)

2001 In and Out of Africa (co-dir., doc.)

2009 Sweetgrass (co-dir.)

2010 The High Trail (short)

2012 Bedding Down (short)

2012 Lewiatan / Leviathan (co-dir.)

2017 somnilokwie / somniloquies (co-dir.)

Twórcy

reżyseria Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
scenariusz Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
zdjęcia Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
montaż Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
muzyka Nao Nakazawa, Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor
producent Valentina Novati, Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel
produkcja Norte Productions, S.E.L
właściciel praw Elle Driver
język angielski
barwa kolor