English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Mój brat ma na imię Robert i jest idiotą

Philip Gröning
My Brother's Name Is Robert and He Is an Idiot / Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot
Niemcy, Francja, Szwajcaria 2018 / 174’
napisy: polskie i angielskie
Granica Polegaj na mnie

Już pierwsze dźwięki utworu The Residents zwiastują, że to będzie intensywny seans - i faktycznie prawie trzygodzinny film Philipa Gröninga może szokować. Autor Wielkiej ciszy i Żony policjanta w typowy dla siebie chłodny, precyzyjny sposób analizuje okrucieństwo, do którego jest zdolny człowiek. Zaczyna się jednak niewinnie. Mamy upalne lato, a rodzeństwo Elena i Robert przygotowuje się na łonie natury do egzaminu z filozofii. Czas spędzają, wylegując się na polu położonym nieopodal stacji benzynowej. Piją piwo i dyskutują o koncepcji czasu w dziełach Heideggera i Novalisa, ale wiąże ich też zakład, na którego rozstrzygnięcie dali sobie 48 godzin. Sielski obrazek nabiera cech horroru. Niemiecki reżyser w swoim prezentowanym na Berlinale filmie łączy język symboli i obrazy przemocy z neomodernistycznym namysłem nad przemijaniem. 

Adam Kruk

Seanse

śr 01 sie, 22:00knh 6
so 04 sie, 15:30knh 2
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

191 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Philip Gröning

Urodzony w 1959 roku niemiecki reżyser, scenarzysta i producent, a także montażysta, operator filmowy i okazjonalnie aktor. Twórca fabuł i dokumentów. Rozgłos w pierwszych latach kariery przyniósł mu obraz Die Terroristen! (Helmut Kohl próbował uniemożliwić jego dystrybucję), za który w 1992 roku otrzymał w Locarno Brązowego Leoparda. W 2005 roku stworzył wielokrotnie nagradzaną (m.in. Europejską Nagrodą Filmową) Wielką ciszę, a osiem lat później pokazywaną w Wenecji Żonę policjanta.

Filmografia

1988 Lato / Sommer / Summer

1992 Terrorysta / Die Terroristen! / The Terrorists!

2000 L'Amour, l'argent, l'amour

2005 Wielka cisza / Die große Stille / Into Great Silence

2013 Żona policjanta / Die Frau des Polizisten / The Police Officer's Wife

2018 Mój brat ma na imię Robert i jest idiotą / Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot / My Brother's Name Is Robert and He Is an Idiot

Twórcy

reżyseria Philip Gröning
scenariusz Philip Gröning, Sabine Timoteo
zdjęcia Philip Gröning
montaż Hannes Bruun, Philip Gröning
obsada Josef Mattes, Julia Zange, Urs Jucker, Stefan Konarske, Zita Aretz, Karolina Porcari
producent Philip Gröning, Philipp Kreuzer
produkcja Philip-Gröning-Filmproduktion, L Films, Bavaria Pictures
właściciel praw Match Factory
język niemiecki
barwa kolor