English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dogman

Matteo Garrone
Włochy, Francja 2018 / 102’
napisy: polskie i angielskie
Czarne bractwo. BlacKkKlansman Dom, który zbudował Jack

W 1983 roku w Rzymie fryzjer psów Pietro De Negri zamordował po wielogodzinnych torturach będącego postrachem dzielnicy byłego boksera Giancarlo Ricciego. Ta historia stała się dla twórcy Gomorry pretekstem do nakręcenia utrzymanej w konwencji kina zemsty opowieści o mechanizmach przemocy, o tym, jak deprawują one nawet tych, którzy pragnęliby wyłącznie świętego spokoju. Garrone akcję swojego mrocznego, sugestywnego filmu umieścił w okolicach Neapolu, na zubożałym, chłostanym deszczem nadmorskim osiedlu, którym rządzi camorra i agresywny, naćpany osiłek Simone (Edoardo Pesce). Właściciel salonu dla psów Marcello (nagrodzony za tę rolę Złotą Palmą Marcello Fonte) wygląda przy nim jak Woody Allen przy Hulku. Nic więc dziwnego, że pokornie spełnia zachcianki tego rottweilera w ludzkiej skórze: daje mu kokainę (też jest uzależniony), pomaga zorganizować kradzież, cierpliwie znosi jego wybuchy. Reżyser przygląda się w Dogmanie tragicznym konsekwencjom tej ślepej - psiej - lojalności, która przyczynia się do rozpadu prawdziwych więzi i zaniku empatii. A co najgorsze - odbiera wszelką nadzieję.

Małgorzata Sadowska

nagrody

MFF w Cannes 2018 - Złota Palma za najlepszą rolę męską (Marcello Fonte), Palm Dog

Seanse

pt 27 lip, 18:45knh 1
priorytet biletów
so 28 lip, 12:45knh 1
priorytet karnetów i akredytacji
cz 02 sie, 15:45knh 1
Cena biletu: 24 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

729 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Matteo Garrone

Urodził się w 1968 roku. Zadebiutował w 1996 roku filmem krótkometrażowym Silhouette, wyróżnionym nagrodą ufundowaną przez Nanniego Morettiego. W następnym roku sam wyprodukował swój pełnometrażowy debiut Terra di mezzo. W 2000 roku nakręcił Estate romana. Jego czwarty film pełnometrażowy Balsamista spotkał się z wyjątkowo przychylnymi opiniami krytyki i międzynarodowej publiczności. Największy sukces odniósł jednak za sprawą zrealizowanej na podstawie książki Roberta Saviano Gomorry, która przyniosła mu m.in. Grand Prix w Cannes i Europejską Nagrodę Filmową.

Wybrana filmografia

1996 Terra di mezzo

1998 Ospiti / Guests

2000 Estate romana / Roman Summer

2002 Balsamista / L'Imbalsamatore / The Embalmer

2003 Primo amore / First Love

2008 Gomorra / Gomorrah

2012 Reality

2015 Pentameron / Il racconto dei racconti

Twórcy

reżyseria Matteo Garrone
scenariusz Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
zdjęcia Nicolai Brüel
montaż Marco Spoletini
muzyka Michele Braga
obsada Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Alida Baldari Calabria
producent Paolo del Brocco, Matteo Garrone, Jean Labadie, Alessio Lazzareschi, Jeremy Thomas
produkcja Archimede, Le Pacte
polski dystrybutor M2 Films
język włoski
barwa kolor