English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dogman

Matteo Garrone
Włochy, Francja 2018 / 102’
napisy: polskie i angielskie
Czarne bractwo. BlacKkKlansman Dom, który zbudował Jack

Rewelacja tegorocznego festiwalu Cannes, Nagroda dla Najlepszego Aktora! Skąpane w deszczu i kokainie włoskie miasteczko i opowieść o małym, wielkim człowieku — psim fryzjerze, który musi się odgryźć.

Mieszkańcy włoskiego miasteczka wiedzą, że Marcello, miejscowy psi fryzjer, nie skrzywdziłby nawet muchy. Niepozorny, ale lubiany przez wszystkich, dzieli swój czas między pracę, wychowywanie córki i okazjonalny handel kokainą. Z powodzeniem unika kłopotów, przynajmniej dopóki nie pojawia się Simone – trzęsący całą okolicą, wiecznie naćpany osiłek. Kiedy po raz kolejny bezwzględnie wykorzysta naiwność Marcella, psi fryzjer będzie musiał się odgryźć.

opis dystrybutora

nagrody

MFF w Cannes 2018 - Złota Palma za najlepszą rolę męską (Marcello Fonte), Palm Dog

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pt 27 lip, 18:45knh 1
priorytet biletów
so 28 lip, 12:45knh 1
priorytet karnetów i akredytacji
cz 02 sie, 15:45knh 1
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

1175 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Matteo Garrone

Urodził się w 1968 roku. Zadebiutował w 1996 roku filmem krótkometrażowym Silhouette, wyróżnionym nagrodą ufundowaną przez Nanniego Morettiego. W następnym roku sam wyprodukował swój pełnometrażowy debiut Terra di mezzo. W 2000 roku nakręcił Estate romana. Jego czwarty film pełnometrażowy Balsamista spotkał się z wyjątkowo przychylnymi opiniami krytyki i międzynarodowej publiczności. Największy sukces odniósł jednak za sprawą zrealizowanej na podstawie książki Roberta Saviano Gomorry, która przyniosła mu m.in. Grand Prix w Cannes i Europejską Nagrodę Filmową.

Wybrana filmografia

1996 Terra di mezzo

1998 Ospiti / Guests

2000 Estate romana / Roman Summer

2002 Balsamista / L'Imbalsamatore / The Embalmer

2003 Primo amore / First Love

2008 Gomorra / Gomorrah

2012 Reality

2015 Pentameron / Il racconto dei racconti

Twórcy

reżyseria Matteo Garrone
scenariusz Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
zdjęcia Nicolai Brüel
montaż Marco Spoletini
muzyka Michele Braga
obsada Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Alida Baldari Calabria
producent Paolo del Brocco, Matteo Garrone, Jean Labadie, Alessio Lazzareschi, Jeremy Thomas
produkcja Archimede, Le Pacte
polski dystrybutor M2 Films
język włoski
barwa kolor