English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dom, który zbudował Jack

Lars von Trier
The House That Jack Built
Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018 / 155’
napisy: polskie
Dogman Jeszcze dzień życia

Dla jednych arcydzieło współczesnego kina, dla innych jeden z najbardziej przerażających filmów ostatnich lat. Podszyty czarnym humorem, długo oczekiwany obraz Larsa von Triera, twórcy Nimfomanki, Antychrysta i Melancholii. Duńczyk nakręcił wiele filmów o dobrych kobietach, tym razem postanowił jednak opowiedzieć o złym mężczyźnie. To prowokacyjne, śmiałe, pełne wizualnych pomysłów kino poszukujące odpowiedzi na pytanie o naturę dobra i zła. Trier pokazuje kilkanaście lat z życia seryjnego mordercy, który wraz z każdą zbrodnią doskonali swój krwawy warsztat. Jack to typ poszukującego myśliciela, z pasji inżynier-architekt, ale gdy obserwujemy, jak inscenizuje miejsce zbrodni, ustawia zwłoki, by je uwiecznić aparatem, nie ma wątpliwości, że ma w sobie też coś z artysty. Przypomina wręcz reżysera na filmowym planie. Portretując okrutnego, acz piekielnie inteligentnego zabójcę, Lars von Trier sięga po motywy z twórczości Goethego, malarstwo Francisa Bacona i Eugène’a Delacroix, poezję Williama Blake’a, muzykę wybitnego pianisty Glenna Goulda, a nawet po swoje własne dzieła. Zaprasza widza do udziału w widowisku, które wymaga nie tylko mocnych nerwów, ale i otwartej głowy. Takie podejście zostaje jednak z nawiązką wynagrodzone.

Katarzyna Wolanin

Seanse

nd 29 lip, 21:45knh 1
śr 01 sie, 21:45knh 1
pt 03 sie, 18:45knh 1
Cena biletu: 24 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

881 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Lars von Trier

Urodzony w 1956 roku w Kopenhadze. Razem z Thomasem Vinterbergiem stworzył manifest Dogma 95, który nawoływał do powrotu do realizmu w kinie. Współwłaściciel Zentropy - jednej z najważniejszych skandynawskich wytwórni. Laureat Złotej Palmy na festiwalu w Cannes za Tańcząc w ciemnościach (2000), Europejskiej Nagrody Filmowej za Dogville (2003) i Melancholię (2011) oraz ponad 90 innych wyróżnień. W 2011 roku za swoje wypowiedzi został wyrzucony z festiwalu w Cannes, gdzie powrócił dopiero po siedmiu latach.

Wybrana filmografia

1984 Element zbrodni / Forbrydelsens element / The Element of Crime

1991 Europa

1996 Przełamując fale / Breaking the Waves

1998 Idioci / Idioterne / The Idiots

2000 Tańcząc w ciemnościach / Dancer in the Dark

2003 Dogville

2005 Manderlay

2009 Antychryst / Antichrist

2011 Melancholia

2013 Nimfomanka / Nymphomaniac

Twórcy

reżyseria Lars von Trier
scenariusz Lars von Trier
zdjęcia Manuel Alberto Claro
montaż Jacob Secher Schulsinger
muzyka Víctor Reyes
obsada Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Riley Keough, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl
producent Louise Vesth, Jonas Bagger, Bettina Brokemper, Madeleine Ekman, Lizette Jonjic, Tine Grew Pfeiffer
produkcja Zentropa, Film i Väst
polski dystrybutor Gutek Film
język angielski
barwa kolor