English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Na wojnie

Stéphane Brizé
At War / En guerre
Francja 2018 / 113’
napisy: polskie i angielskie
Najczystszy jest popiół Nieposłuszne

Vincent Lindon kontratakuje. Ulubiony aktor Stéphane'a Brizé (Miara człowieka) tym razem wciela się w Laurenta Amédéo, pracownika fabryki części samochodowych Perrin Industrie, który organizuje strajk przeciwko zamknięciu tego ważnego dla lokalnej społeczności miejsca pracy. Rozpoczyna się dyplomatyczna wojna podjazdowa z władzami koncernu, w której stawką jest dobrobyt 1100 pracowników. Czy klasa robotnicza wytrwa solidarnie na stanowisku? Czy Laurent okaże się liderem potrafiącym zjednoczyć wszystkich wokół wspólnej walki? Brizé doprowadza do ekstremum swój paradokumentalny, surowy styl, tworząc blisko dwugodzinną, społeczną epopeję o beznadziejnym oporze wobec wielkiego kapitału. Od pierwszych minut zostajemy wrzuceni w burzliwe dyskusje związkowców, akcje protestacyjne i wir wykuwanych na bieżąco strategii politycznych. Dbałości o autentyczność scen i rozmów towarzyszy nieprzeciętny nerw dramaturgiczny - tempo jest tak szybkie, że koniec końców wyrabiamy wraz z bohaterami 120% narracyjnej normy.

Sebastian Smoliński

Seanse

wt 31 lip, 19:15knh 9
cz 02 sie, 10:15knh 9
so 04 sie, 10:15knh 9
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

103 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Stéphane Brizé

Reżyser, aktor, scenarzysta, producent. Urodził się w 1966 roku w Rennes. Studiował w Institut Universitaire de Technologie de Rennes (IUT), następnie przeniósł się do Paryża i rozpoczął karierę w teatrze i telewizji, potem zajął się realizacją filmów. Jego Miara człowieka z 2015 roku otrzymała nagrodę dla najlepszego aktora (Vincent Lindon) na MFF w Cannes.

Wybrana filmografia

1993 Bleu dommage (short)

2012 Kilka godzin wiosny / Quelques heures de printemps / A Few Hours of Spring

2015 Miara człowieka / La loi du marché / The Measure of a Man

2016 Historia pewnego życia / Une vie / A Woman's Life

2018 Na wojnie / En guerre / At War

Twórcy

reżyseria Stéphane Brizé
scenariusz Stéphane Brizé, Olivier Gorce
zdjęcia Eric Dumont
montaż Anne Klotz
muzyka Bertrand Blessing
obsada Vincent Lindon, Mélanie Rover, Jacques Borderie, David Rey, Olivier Lemaire, Isabelle Rufin, Bruno Bourthol
producent Philip Boëffard, Christophe Rossignon
produkcja Nord-Ouest Films, France 3 Cinéma
język francuski
barwa kolor