English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Nieposłuszne

Sebastián Lelio
Disobedience
Wielka Brytania, Irlandia, USA 2017 / 114’
napisy: polskie i angielskie
Na wojnie Sezon diabła

Po doskonale przyjętej Glorii i Fantastycznej kobiecie Sebastián Lelio w swoim anglojęzycznym debiucie ponownie skupia się na walczących o prawo do własnego życia kobietach. Na tym jednak kończą się podobieństwa. Chilijski reżyser wraz ze scenarzystką Rebeccą Lenkiewicz (współautorka Idy) przygotował adaptację głośnej powieści Naomi Alderman. Zaglądając do londyńskich mieszkań ortodoksyjnych Żydów, opowiada o zakazanej miłości fotografki Ronit (Rachel Weisz) i jej zamężnej przyjaciółki z dzieciństwa Esti (Rachel McAdams), rygorystycznie przestrzegającej wpajanych od dziecka reguł. Gdy po śmierci ojca Ronit wraca po latach do konserwatywnej społeczności, w której nigdy nie mogła być sobą, dawne uczucia odżywają. Ale pomimo upływu czasu obie kobiety wciąż nie wiedzą, jak sobie z nimi poradzić. Co ci się przydarzyło? - pyta w pewnym momencie Ronit. Ty mi się przydarzyłaś - słyszy w odpowiedzi. Opowieść o namiętności w przygaszonych kolorach.

Marta Bałaga

Seanse

pt 27 lip, 16:15knh 9
nd 29 lip, 10:15knh 9
pn 30 lip, 13:15knh 9
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

521 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Sebastián Lelio

Reżyser, scenarzysta i producent filmowy, uznawany za jedną z najważniejszych postaci współczesnej kinematografii chilijskiej. Urodził się w Argentynie, młodość spędził w USA i Chile, gdzie ukończył szkołę filmową. W pełnym metrażu zadebiutował Świętą rodziną (Nagroda Publiczności 6. MFF Nowe Horyzonty). Jego dwa filmy podbiły MFF w Berlinie: Glorię nagrodzono za rolę Pauliny Garcíi, a Fantastyczną kobietę za scenariusz. Nieposłuszne są pierwszym filmem anglojęzycznym Lelio.

Filmografia

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Narodzenie / Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

2013 Gloria

2017 Fantastyczna kobieta / Una mujer fantástica / A Fantastic Woman

Twórcy

reżyseria Sebastián Lelio
scenariusz Sebastián Lelio, Rebecca Lenkiewicz
zdjęcia Danny Cohen
montaż Nathan Nugent
muzyka Matthew Herbert
obsada Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola, Anton Lesser, Bernice Stegers
producent Frida Torresbianco, Ed Guiney, Rachel Weisz
produkcja Element Pictures, LC6 Productions, Braven Films
polski dystrybutor M2 Films
język angielski, hebrajski
barwa kolor