English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Sorry Angel

Christophe Honoré
Plaire, aimer et courir vite
Francja 2018 / 132’
napisy: polskie i angielskie
Sny wędrownych ptaków The Image Book

Christophe Honoré powraca do tematu HIV, który podjął już w swojej powieści młodzieżowej Tout contre Léo i w filmie telewizyjnym zrealizowanym na jej podstawie w 2002 roku. W Sorry Angel przedstawia nieoczywisty romans zbliżającego się do czterdziestki pisarza Jacques'a (gwiazdor Nieznajomego nad jeziorem Pierre Deladonchamps) z pasjonującym się literaturą studentem Arthurem (Vincent Lacoste). Opartą na różnicy wieku i doświadczeń relację skomplikuje choroba Jacques'a, którego ciało zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Honoré łączy wyrafinowaną estetykę ze zmysłowością, poczuciem humoru, młodzieńczą energią i gorzkim obrazem skazanej na niespełnienie miłości. Skąpany w niebieskich odcieniach film pokazuje w dyskretnie nostalgicznym tonie (akcja dzieje się w 1993 roku) flirt dwóch mężczyzn, dla których droga do namiętności wiedzie przez błyskotliwe dyskusje o książkach. Natchnione kino, w którym erotyka jest nierozerwalnie spleciona z uściskiem śmierci.

Sebastian Smoliński

Seanse

so 28 lip, 22:00dcf w
śr 01 sie, 13:00dcf w
pt 03 sie, 16:00dcf w
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

189 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Christophe Honoré

Urodził się w 1970 roku w Carhaix we Francji. Reżyser filmowy, scenarzysta, krytyk, pisarz i dramaturg. W 1995 roku przeprowadził się do Paryża, gdzie rozpoczął współpracę z "Cahiers du cinéma". Niedługo potem opublikował pierwsze powieści i dramaty. Uznawany jest za kontynuatora nowej fali. Nie boi się podejmowania kontrowersyjnych tematów i przekraczania społecznych tabu. Chętnie eksperymentuje z formą filmową.

Wybrana filmografia

2003 Moja matka / Ma mère / My Mother

2006 W Paryżu / Dans Paris / In Paris

2007 Piosenki o miłości / Les chansons dʼamour / Love Songs

2010 Mężczyzna w kąpieli / Homme au bain / Man at Bath

2011 Ukochany / Les bien-aimés / Beloved

2014 Metamorfozy / Métamorphoses / Metamorphoses

Twórcy

reżyseria Christophe Honoré
scenariusz Christophe Honoré
zdjęcia Rémy Chevrin
montaż Chantal Hymans
obsada Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps, Denis Podalydès, Adèle Wismes, Thomas Gonzalez, Clément Métayer, Quentin Thébault
producent David Thion, Philippe Martin
produkcja Les Films Pelléas, Arte France Cinéma
polski dystrybutor Tongariro
język francuski
barwa kolor