English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

24 klatki

Abbas Kiarostami
24 Frames
Iran, Francja 2017 / 114’
napisy: polskie i angielskie
Climax

Fotografia zawsze zajmowała wyjątkowe miejsce w życiu Abbasa Kiarostamiego. Po ukończeniu akademii sztuk pięknych w Teheranie w 1960 roku, gdy myślał już o karierze filmowca, fotografował martwe natury i pejzaże. Przez lata zgromadził setki odbitek pokazywanych na  wystawach w paryskim Centrum Pompidou i MoMA w Nowym Jorku. W swoim ostatnim filmie 24 klatki Kiarostami łączy pracę filmowca i fotografa, przerzucając mosty pomiędzy tymi dwoma środkami artystycznego wyrazu.

Projekt 24 klatki narodził się z pytania o charakterze zarówno artystycznym, jak i metafizycznym: co dzieje się przed naciśnięciem migawki i tuż po nim? Jaką wyimaginowaną przyszłość skrywa obraz? By udzielić odpowiedzi na te pytania, irański reżyser wybrał 20 fotografii ze swojej prywatnej kolekcji, a następnie ożywił je i umieścił w filmie w postaci animacji. Dzięki wykorzystaniu narzędzi cyfrowych, dyskretnych wkładek 3D oraz technologii zielonego ekranu udało mu się wskrzesić zdjęcia z przeszłości i podjąć próbę odkrycia emocji, które towarzyszyły aktowi kreacji.

W rozbudowanych scenografiach Abbas Kiarostami pokazuje grupkę turystów patrzących na wieżę Eiffla, konie kłusujące po zaśnieżonych polach, stada ptaków lecące w industrialnym krajobrazie. Poza odczuciami estetycznymi obrazy te przywołują skojarzenia z mistrzowskimi eksperymentami artysty jak chociażby z filmem 10. Jednocześnie melancholijne i pełne światła, szczere i figlarne krótkie scenki w 24 klatkach kreślą subtelny portret samego Kiarostamiego.

CG Cinéma

nagrody

Asia Pacific Screen Awards 2017 - Artistic Acknowledgement

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pn 30 lip, 16:00knh 4
śr 01 sie, 16:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

294 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Abbas Kiarostami

Urodził się w 1940 roku w Teheranie, zmarł w 2016 roku w Paryżu. Zainteresowany sztuką od dziecka, jako 18-latek wygrał konkurs malarski i rozpoczął studia w akademii sztuk pięknych. W latach 60. pracował w reklamie, projektował plakaty, czołówki filmów i ilustrował książki dla dzieci. Karierę w filmie rozpoczął w wieku 30 lat jako pracownik Centrum Intelektualnego Rozwoju Dzieci i Młodzieży. Od tamtej pory napisał, wyreżyserował, zmontował i wyprodukował ponad 30 krótkometrażówek, filmów fabularnych i dokumentów, które zdobywały uznanie zarówno w Iranie, jak i na świecie. Chociaż jego styl wielokrotnie był porównywany do poetyki innych reżyserów, filmy Kiarostamiego mają unikatowy charakter. Ich narracja jest niewymuszona, forma filmowa prosta, niesiona przez nią treść zaś niezwykle złożona – poetycka, liryczna, kontemplacyjna, refleksyjna oraz niecodziennie wyrafinowana. 

Wybrana filmografia

1994 Pod oliwkami / Zire darakhatan zeyton / Through the Olive Trees

1995 Lumière i spółka / Lumière et compagnie / Lumière and Company (doc.)

1997 Smak wiśni / Ta’m e guilass / Taste of Cherry

1999 Uniesie nas wiatr / Bad ma ra khahad bord / The Wind Will Carry Us

2010 Zapiski z Toskanii / Copie conforme / Certified Copy

2012 Like Someone in Love

Twórcy

reżyseria Abbas Kiarostami
scenariusz Abbas Kiarostami
zdjęcia Abbas Kiarostami
montaż Abbas Kiarostami
dźwięk Ensiyeh Maleki
producent Abbas Kiarostami, Charles Gillibert
produkcja CG Cinéma
właściciel praw CG Cinéma
język bez dialogów
barwa kolor i cz.-b.