English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Letnia szkoła życia

Laurent Cantet
The Workshop / L'atelier
Francja 2017 / 113’
napisy: polskie i angielskie
Dzika grusza Mektoub. Moja miłość: pieśń pierwsza

Nowy film Laurenta Canteta, laureata Złotej Palmy za Klasę, to thriller z mocno zarysowanym wątkiem społecznym, opowiadający o trudnej relacji pisarki (Marina Foïs nominowana za tę rolę do Cezara) i nastolatka (Matthieu Lucci), a także alegoryczna opowieść o końcu Europy, jaką znamy. Ceniona autorka poznaje Antoine'a na prowadzonych przez nią warsztatach pisarskich. Chłopak zafascynowany ideologią skrajnej prawicy budzi niepokój kobiety i jednocześnie rozpala jej wyobraźnię. W malowniczej scenerii portowego miasta La Ciotat rozgrywa się między nimi niebezpieczna gra pełna zaskakujących zwrotów akcji. Napięcie erotyczne wyzwala tu przemoc, a pożądanie splata się z nienawiścią. Scenariusz filmu powstał we współpracy z Robinem Campillo, twórcą nagrodzonych w Cannes 120 uderzeń serca.

Against Gravity

nagrody

MFF RiverRun 2018 - Nagroda Jury dla najlepszego scenariusza

Seanse

pt 27 lip, 10:00dcf w
nd 29 lip, 22:00dcf w
pn 30 lip, 16:00dcf w
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

267 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Laurent Cantet

Francuski reżyser, scenarzysta i operator filmowy urodzony w 1961 roku w Melle. Tworzy kino zaangażowane społecznie, o zacięciu lewicowym, inspirowane twórczością brytyjskiego reżysera Kena Loacha. Jest laureatem Złotej Palmy na MFF w Cannes za film Klasa (2008).

Wybrana filmografia

1994 Tous à la manif

1999 Zasoby ludzkie / Ressources humaines / Human Resources

2001 Time Out

2008 Klasa / Entre les murs / The Class

2012 Foxfire

2014 Powrót do Itaki / Retour à Ithaque / Return to Ithaca

Twórcy

reżyseria Laurent Cantet
scenariusz Robin Campillo, Laurent Cantet
zdjęcia Pierre Milon
montaż Mathilde Muyard
muzyka Edouard Pons, Bedis Tir
obsada Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean
producent Denis Freyd
produkcja ARCHIPEL 35
polski dystrybutor Against Gravity
język francuski
barwa kolor