English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Czytelnicy

James Benning
Readers
USA 2017 / 108’
napisy: polskie i angielskie
Człowiek, który zabił Don Kichota Dom nad morzem

Wielu festiwalowych benningologów miało za złe mistrzowi, że w słynnym Stemple Pass (13. NH) zerwał z typową dla siebie kontemplacją na rzecz zderzenia statycznego obrazu z czytanymi z offu pamiętnikami terrorysty. Inni z kolei przyjęli tę zmianę z radością, nazywając film - jak na Benningowskie standardy - thrillerem. Tym razem Benning zderza, ale i kontempluje. Pokazuje w średnim planie trzy kobiety i jednego mężczyznę w takich samych statycznych, półgodzinnych ujęciach. To zaprzyjaźnieni z nim czytelnicy: Clara McHale-Ribot, Rachel Kushner, Richard Hebdige i Simone Forti skupieni na lekturze wybranej przez siebie książki, z której cytat w końcu zostaje ujawniony. Widzimy ich niemal nieruchome ciała, które podczas lektury "znikają", bo jej celem jest przecież przeniesienie się w inną rzeczywistość, w inny stan ducha. Ale czy to w ogóle możliwe? I czy możliwe jest zaobserwowanie tego przejścia, które mogłoby ujawnić się na mikrosekundę w jakimś mikroruchu? Mój widz musi być skoncentrowany na tym, co widzi i słyszy - mówił reżyser podczas swojej wizyty we Wrocławiu, więc istnieje na to realna szansa. 

Agnieszka Szeffel

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
nd 29 lip, 19:00knh 6
cz 02 sie, 22:00knh 6
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

107 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

James Benning

Urodził się w Milwaukee w stanie Wisconsin dwa lata przed zakończeniem II wojny światowej w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast pagonów w Wietnamie wybrał posadę belfra, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach możliwości ich rejestracji. Nowe Horyzonty od 2005 roku konsekwentnie pokazują nowe realizacje Benninga, których oryginalna forma skazuje je na dryfowanie pomiędzy kinem i galerią.

Wybrana filmografia

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (short, doc.)

2004 13 jezior / 13 Lakes (doc.)

2004 Ten Skies (doc.)

2007 RR (doc.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (doc.)

2009 Ruhr (doc.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (doc.)

2011 Ścieżki / Small Roads (doc.)

2011 Zmierzch / Nightfall (doc.)

Twórcy

reżyseria James Benning
scenariusz James Benning
zdjęcia James Benning
montaż James Benning
dźwięk James Benning
obsada Clara McHale-Ribot, Rachel Kushner, Dick Hebdige, Simone Forti
producent James Benning
właściciel praw m-appeal
język bez dialogów
barwa kolor