English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Sezon diabła

Lav Diaz
Season of the Devil / Ang panahon ng halimaw
Filipiny 2018 / 234’
napisy: polskie i angielskie
Nieposłuszne Sny wędrownych ptaków

Najnowsze dzieło jednego z największych ekscentryków współczesnego kina, Lava Diaza, które walczyło w tym roku o Złotego Niedźwiedzia w Berlinie. Tym razem filipiński mistrz slow cinema, kontynuując rozważania nad trudną historią własnego kraju, tworzy musical a capella - nietypowy także dlatego, że jego akcja rozgrywa się w czasie wprowadzonego przez prezydenta Ferdinanda Marcosa stanu wojennego (1972-1981). Do spowitej we mgle wioski przybywa lekarka Lorena, pragnąca nieść pomoc biednym i chorym. W okolicy sieje jednak postrach wspierana przez cywilów milicja, a kobieta pewnego dnia znika bez śladu. Na poszukiwania wyrusza jej mąż Hugo - poeta opisujący piękny kraj w mrocznych czasach. Fabuła stanowi tylko pretekst, by w baśniowej aurze przedziwnego muzycznego spektaklu zaistniały misternie skomponowane kadry Larry'ego Mandy i mogły wybrzmieć piosenki napisane przez samego Diaza. Autor zadedykował Sezon diabła ofiarom reżimu Marcosa.

Adam Kruk

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
cz 26 lip, 19:00knh 7
pn 30 lip, 10:00knh 6
cz 02 sie, 10:00knh 6
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

284 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Lav Diaz

(właściwie: Lavrente Indico Diaz) Urodził się na Filipinach w 1958 roku. Studiował w Mowelfund Film Institute. Zasłynął dzięki unikatowemu stylowi. Zajmuje się nie tylko reżyserią, lecz także pisaniem scenariuszy, produkcją, jest autorem zdjęć i muzyki. Ponadto bywa aktorem i pisze poezje. Nagradzany na wielu światowych festiwalach, dał się poznać jako twórca wielogodzinnych dzieł złożonych z długich, statycznych ujęć.

Wybrana filmografia

2008 Melancholia

2011 Siglo ng Pagluluwal / Century of Birthing

2012 Florentina Hubaldo, CTE

2013 Norte, honiec historii / Norte, Hangganan ng Kasaysayan / North, the End of History

2014 Z tego, co było, po tym, co było / Mula sa Kung Ano ang Noon / From What Is Before

Twórcy

reżyseria Lav Diaz
scenariusz Lav Diaz
zdjęcia Larry Manda
montaż Lav Diaz
muzyka Lav Diaz
obsada Piolo Pascual, Shaina Magdayao, Pinky Amador, Bituin Escalante, Hazel Orencio
producent Bianca Balbuena, Bradley Liew
produkcja Epicmedia Productions
właściciel praw Films Boutique
język tagalski
barwa cz.-b.