English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dowłatow

Aleksiej German Jr.
Dovlatov
Rosja, Polska, Serbia 2018 / 126’
napisy: polskie i angielskie
Dom nad morzem Dzika grusza

Siergiej Dowłatow, inaczej niż jego przyjaciel Josif Brodski, światową sławę zdobył dopiero po śmierci - w Polsce jego dzieła wydano w latach 90. Film Aleksieja Germana Jr. ukazuje zaledwie kilka dni z życia literata, w których jak w soczewce skupia się całego życie artysty. Jego uroda, osobność i towarzyskość. Seanse przyciągania-odpychania z żoną (Helena Sujecka) i romanse. Przede wszystkim zaś przeprawy z radziecką propagandą i cenzurą literacką, praktycznie uniemożliwiającą Dowłatowowi publikowanie. Nie tylko zresztą jemu - film, pieczołowicie odtwarzając aurę artystycznego Leningradu lat 70., metaforyzuje losy całego pokolenia. Wyczarowując tę krainę, German dba, by była ona jednocześnie fascynująca i zgrzebna, baśniowa i konkretna. Wielka w tym zasługa obłędnych zdjęć Łukasza Żala (IdaZimna wojna) oraz scenografii i kostiumów Eleny Okopnej (Srebrny Niedźwiedź na tegorocznym Berlinale).

Adam Kruk

nagrody

MFF w Berlinie 2018 - Srebrny Niedźwiedź (Elena Okopnaja)

Seanse

so 28 lip, 19:15knh 8
nd 29 lip, 13:15knh 8
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

313 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Aleksiej German Jr.

Urodzony w 1970 roku reżyser filmowy, syn i artystyczny spadkobierca mistrza rosyjskiej kinematografii Aleksieja Germana. Po śmierci ojca ukończył jego arcydzieło, pokazywane na Nowych Horyzontach Trudno być bogiem (2013). Autor filmów takich jak Papierowy żołnierz i Pod elektrycznymi chmurami, również prezentowanych we Wrocławiu. Jego żona, Elena Okopnaja, jest autorką kostiumów i scenografii, została wyróżniona podczas ostatniej edycji Berlinale za projekty do Dowłatowa.

Wybrana filmografia

2003 Ostatni pociąg / Posledniy poezd / The Last Train

2005 Garpastum

2008 Papierowy żołnierz / Bumazhnyy soldat / Paper Soldier

2015 Pod elektrycznymi chmurami / Pod elektricheskimi oblakami / Under Electric Clouds

2018 Dowłatow / Dovlatov

Twórcy

reżyseria Aleksiej German Jr.
scenariusz Aleksiej German Jr., Julia Tupikina
zdjęcia Łukasz Żal
montaż Siergiej Iwanow, Daria Gladyszewa
obsada Milan Marić, Danila Kozłowski, Helena Sujecka, Piotr Gąsowski, Swietłana Chodczenkowa
producent Andriej Saweliew, Artem Wasiliew, Konstantin Ernst
produkcja Message Film, Art&Popcorn, Lenfilm
właściciel praw Opus Film
język rosyjski, hiszpański, fiński
barwa kolor