English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dom nad morzem

Robert Guédiguian
The House by the Sea / La villa
Francja 2017 / 107’
napisy: polskie i angielskie
Czytelnicy Dowłatow

Malownicza zatoka Méjean w pobliżu Marsylii. W pięknym domu nad morzem Maurice dostaje poważnego udaru, który ograniczy jego kontakt ze światem. Zmiany są nieodwracalne. Tragiczne wydarzenie staje się jednak okazją do spotkania całej rodziny. Na miejsce przyjeżdżają dzieci głównego bohatera - aktorka Angela, pisarz Joseph i właściciel restauracji Armand. Kiedyś wspólnie spędzali święta i łowili ryby, dziś cieszą się dobrobytem i stresują biznesowymi niepowodzeniami. Upływ czasu ograniczył ich relacje do tego stopnia, że czują się nieswojo w swoim towarzystwie. Robert Guédiguian po raz kolejny opowiada o przemijaniu, a pomagają mu w tym aktorzy, z którymi współpracuje od lat: Ariane Ascaride (prywatnie jego żona), Jean-Pierre Darroussin i Gérard Meylan (występujący przed 30 laty w Ki lo sa?). Podczas gdy dla Federica Felliniego swoistym miejscem pamięci, do którego wracał w filmach, było jego rodzinne miasteczko Rimini, dla Guédiguiana takim szczególnym punktem na mapie jest Marsylia. 

Marcin Radomski

nagrody

MFF w Wenecji 2017 – SIGNIS Award, UNIMED Award

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
nd 29 lip, 13:00dcf w
wt 31 lip, 13:00dcf w
nd 05 sie, 10:00dcf w
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

288 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Robert Guédiguian

Reżyser, scenarzysta, producent i aktor mieszkający we Francji. Syn Niemki i Ormianina. O swoich rodzicach opowiedział w Podróży do Armenii z 2006 roku. Jego pierwsze filmy fabularne z lat 80. - Dernier étéRouge Midi czy Ki lo sa? - zostały docenione przez krytyków. Z kolei publiczność odkryła go dzięki Marius i Jeannette oraz Miasto jest spokojne. Od początku swojej kariery zaangażowany politycznie - początkowo w działalność partii komunistycznej, następnie wspierał partie lewicy. Sam pisze scenariusze i realizuje je z grupą przyjaciół, zwykle w tym samym miejscu, czyli rodzinnej Marsylii.

Wybrana filmografia

1981 Dernier été

1986 Ki lo sa?

1997 Marius i Jeannette

2000 Miasto jest spokojne / La ville est tranquille / The Town Is Quiet

2005 Przechodzień z Pól Marsowych / Le promeneur du Champ de Mars / The Last Mitterrand

2006 Podróż do Armenii / Le voyage en Arménie / Armenia

2015 Historia szaleństwa / Une histoire de fou / Don't Tell Me the Boy Was Mad

Twórcy

reżyseria Robert Guédiguian
scenariusz Robert Guédiguian, Serge Valletti
zdjęcia Pierre Millon
montaż Bernard Sasia
muzyka Laurent Lafran, Armelle Mahé
obsada Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Anaïs Demoustier, Robinson Stévenin, Jacques Boudet
producent Robert Guédiguian, Marc Bordure
produkcja Agat Films & Ex Nihilo, France 3 Cinéma
polski dystrybutor Against Gravity
język francuski, arabski
barwa kolor