English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Uwodziciel

Milad Alami
The Charmer / Charmøren
Dania 2017 / 100’
napisy: polskie i angielskie
TV 1979 Wykład Amirala Ghasemi: Czy w Iranie jest miejsce na nowe media?

Esmail przesiaduje w szykownym kopenhaskim barze, sącząc drinki i uwodząc klientki. Elegancki mężczyzna o perskiej urodzie i głębokim spojrzeniu potrafi sprawić, że prowadzące ustabilizowane życie Dunki ulegają jego urokowi - przynajmniej na chwilę. Nie zależy mu jednak na przelotnych związkach: rozkochuje w sobie kobiety w nadziei, że któraś wyjdzie za niego za mąż. Jedynie ślub pozwoli mu legalnie przebywać w Danii i wyprowadzić się z obskurnego ośrodka dla uchodźców. Realizowany na chłodno plan komplikuje się, gdy Esmail poznaje charyzmatyczną Sarę (Soho Rezanejad) - Irankę, która przejrzała go na wylot. Rodzące się między nimi uczucie może wywrócić wszystko do góry nogami. Otwierający sekcję New Directors ostatniego festiwalu w San Sebastián Uwodziciel ukazuje nie tylko podzielone klasowo i rasowo duńskie społeczeństwo, lecz także cenę, jaką zapłacić trzeba za przełamywanie tych barier - a ta może być bardzo wysoka.

Adam Kruk

nagrody

MFF w San Sebastián 2017 - Nagroda Fedeory; Warszawski Festiwal Filmowy 2017 – najlepszy film; MFF w Göteborgu 2018 - Nagroda Svena Nykvista za zdjęcia

Seanse

wt 31 lip, 10:00dcf w
so 04 sie, 16:15knh 7
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

151 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Milad Alami

Urodzony w 1982 roku w Iranie reżyser i scenarzysta wychował się w Szwecji, obecnie mieszka i pracuje w Danii, gdzie w 2011 roku ukończył szkołę filmową. Jego krótkie metraże, w tym dyplomowy Nothing Can Touch Me (2011) i wyróżniony nagrodą Duńskiej Akademii Filmowej Mommy (2015),  pokazywane były na ponad 40 międzynarodowych festiwalach. Pełnometrażowy debiut Alamiego Uwodziciel nagrodzony został na festiwalach w San Sebastián, Warszawie i Göteborgu.

Filmografia

2003 Häst utan tyglar (short)

2011 Intet kan røre mig / Nothing Can Touch Me (short)

2014 Nordic Factory (co-dir.)

2015 Mommy (short)

2017 Uwodziciel / Charmøren / The Charmer

Twórcy

reżyseria Milad Alami
scenariusz Ingeborg Topsøe, Milad Alami
zdjęcia Sophia Olsson
montaż Olivia Neergaard-Holm
muzyka Martin Dirkov
obsada Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Susan Taslimi, Lars Brygmann
producent Stinna Lassen
produkcja Good Company Films
język duński, perski
barwa kolor