English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Kobieta, która odeszła

Lav Diaz
The Woman Who Left / Ang babaeng humayo
Filipiny 2016 / 229’
napisy: polskie i angielskie
Jeannette. Dzieciństwo Joanny d’Arc Lato 1993

Filmy Lava Diaza (m.in. Florentina Hubaldo, CTE, 12. NH; Kołysanka do bolesnej tajemnicy, 16. NH), jednego z tuzów kina azjatyckiego, od dawna stanowią istotny punkt w programie kolejnych edycji Nowych Horyzontów. Bohaterką jego najnowszego dzieła jest Horacia, kobieta niesłusznie wtrącona do więzienia na 30 lat. Tuż przed wyjściem z zakładu dowiaduje się, kto faktycznie popełnił zarzucaną jej zbrodnię. Przez trzy dekady świat zdążył zmienić się na gorsze, jednak Horacia ze stoickim spokojem obmyśla plan zemsty na byłym kochanku. Diaz wrzuca swoją bohaterkę w dziki i nieznany świat Filipin końca lat 90., w którym bezwzględna przemoc i ciągłe porwania obywateli są na porządku dziennym. Brutalna rzeczywistość zmusza Horacię i wielu jej podobnych do zakładania masek, bycia kimś innym. Reżyser bezustannie każe bohaterom analizować wybory moralne i brać udział w niekończącej się walce o własne dusze. Najnowszy film Lava Diaza został nagrodzony Złotym Lwem na festiwalu w Wenecji.

Sławomir Wasiński

nagrody

MFF w Wenecji 2016 - najlepszy film (Złoty Lew); MFF w Dublinie 2017 - najlepszy reżyser

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 10:00dcf p
śr 01 sie, 10:00dcf p
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

112 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Lav Diaz

(właściwie: Lavrente Indico Diaz) Urodził się na Filipinach w 1958 roku. Studiował w Mowelfund Film Institute. Zasłynął dzięki unikatowemu stylowi. Zajmuje się nie tylko reżyserią, lecz także pisaniem scenariuszy, produkcją, jest autorem zdjęć i muzyki. Ponadto bywa aktorem i pisze poezje. Nagradzany na wielu światowych festiwalach, dał się poznać jako twórca wielogodzinnych dzieł złożonych z długich, statycznych ujęć.

Wybrana filmografia

2008 Melancholia

2011 Siglo ng Pagluluwal / Century of Birthing

2012 Florentina Hubaldo, CTE

2013 Norte, honiec historii / Norte, Hangganan ng Kasaysayan / North, the End of History

2014 Z tego, co było, po tym, co było / Mula sa Kung Ano ang Noon / From What Is Before

Twórcy

reżyseria Lav Diaz
scenariusz Lav Diaz
zdjęcia Lav Diaz
montaż Lav Diaz
obsada Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa, Nonie Buencamino, Shamaine Buencamino, Mae Paner, Mayen Estanero, Marjorie Lorico, Lao Rodriguez, Jean Judith Javier
producent Ronald Arguelles, Lav Diaz
produkcja Sine Olivia Pilipinas, Cinema One Originals
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język filipiński
barwa cz.-b.