English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Zniknięcie

Ali Asgari
Disappearance / Napadid shodan
Iran, Katar 2017 / 89’
napisy: polskie i angielskie
Wykład Amirala Ghasemi: Czy w Iranie jest miejsce na nowe media? Żyjemy tylko dwa razy. Sztuka wideo z Iranu - oprowadzania kuratorskie

Samochód sunie przez ciemność, wreszcie zatrzymuje się i wysiada z niego dziewczyna, która pospiesznym, nerwowym krokiem idzie w stronę znajdującego się nieopodal szpitala. Podobno padła ofiarą gwałtu. Krwawi i musi być operowana. Niebawem na miejsce przybywa jej brat, a przynajmniej ktoś, kto udaje, że nim jest. Cała sprawa wydaje się trochę podejrzana. Niebawem bohaterowie uciekają ze szpitala i udają się do następnego, gdzie podają inną wersję wydarzeń: są świeżo upieczonym małżeństwem, ich noc poślubna przyjęła nieoczekiwany i drastyczny obrót. To też nie jest do końca prawda. Owszem, mają za sobą pierwszy raz, ale nie są mężem i żoną - z tego powodu będą długo błąkać się po mieście, aby uzyskać fachową pomoc. Intensywna, obyczajowa historia Aliego Asgariego zostaje tutaj opowiedziana z właściwą thrillerom intensywnością.

Piotr Mirski

nagrody

Les Arcs European FF 2017 – Nagroda Cineuropy; Singapore IFF 2017 – najlepszy film azjatycki, najlepsza aktorka

Seanse

pt 27 lip, 13:30knh 8
pn 30 lip, 22:15knh 8
nd 05 sie, 13:15knh 8
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

202 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ali Asgari

Urodził się w 1982 roku w Teheranie. Ukończył studia filmowe we Włoszech. Ponadto jest absolwentem warsztatów Berlinale Talent Campus 2013. Na początku swojej reżyserskiej kariery zrealizował kilka krótkometrażówek, które były pokazywane na festiwalach na całym świecie i zdobyły wiele nagród. Zniknięcie to jego debiut.

Wybrana filmografia

2012 Barbie (short)

2013 Bishtar az do saat / More Than Two Hours (short)

2015 La douleur (short)

2016 Cisza / Il silenzio / The Silence (short, co-dir.)

2017 Zniknięcie / Napadid shodan / Disappearance

Twórcy

reżyseria Ali Asgari
scenariusz Ali Asgari, Farnoosh Samadi
zdjęcia Ashkan Ashkani
montaż Ehsan Vaseghi
muzyka Ishai Adar
obsada Sadaf Asgari, Amir Reza Ranjbaran, Nafiseh Zarei, Sahar Sotoodeh, Mohammad Heidari
producent Pouria Heidary Oureh, Ali Sadraie
produkcja Three Gardens Film
właściciel praw NEFS
język perski
barwa kolor