English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Bergman Revisited: zestaw

86’
Wspomnienie Ingmara Bergmana Sceny z nocy

Filmowa antologia, w skład której weszły krótkie metraże zainspirowane twórczością autora Szeptów i krzyków. Bergmanowski rys widać tutaj przede wszystkim w doborze tematyki. Większość zaprezentowanych historii dotyczy skomplikowanych - albo po prostu toksycznych - relacji międzyludzkich. Jedna z nich opowiada o problemach starego małżeństwa, inna - o kłopotach młodej pary. Do zestawu trafiła też urzekająco bezczelna animacja, która w krzywym zwierciadle pokazuje życie miłosne samego Bergmana, sportretowanego jako dzieciorób i zazdrośnik. Wpływ Szweda bywa ponadto zauważalny w warstwie wizualnej: bezlitosne zbliżenia udręczonych twarzy, kameralna inscenizacja. W finałowej noweli powracają obrazy z konkretnych filmów, zręcznie odtworzone i zmontowane w coś na kształt teledysku.

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 18:45knh 2
nd 29 lip, 09:45knh 2
cz 02 sie, 15:45knh 2
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

105 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Sceny z nocy

Scener ur natten
Szwecja 2018 / 16’
reżyseria: Pernilla August
scenariusz: Cilla Naumann
zdjęcia: Erik Molberg Hansen
montaż: Åsa Mossberg
obsada: Tomas Alfredson, Alba August, Asta August
producent: Anna Anthony
produkcja: Avanti Film
język: szwedzki
barwa: kolor

Pernilla August

Urodziła się w 1958 roku w Sztokholmie. Jest jedną z czołowych szwedzkich aktorek. Za swoją rolę w Dobrych chęciach, zrealizowanych na podstawie scenariusza Ingmara Bergmana, została nagrodzona na festiwalu w Cannes. Wystąpiła w dwóch odsłonach Gwiezdnych wojen. Jako reżyserka zadebiutowała filmem Wykluczeni, który zdobył szereg nagród i był szwedzkim kandydatem do Oscara.

Filmografia

2005 Blindgångare / Time-Bomb (short)

2010 Wykluczeni / Svinalängorna / Beyond

2016 Den allvarsamma leken / A Serious Game

2018 Bergman Revisited (co-dir.)

Infekcja

The Infection / Infektionen
Szwecja 2018 / 17’
reżyseria: Patrik Eklund
scenariusz: Patrik Eklund
zdjęcia: Gustav Danielsson
montaż: Patrik Eklund
muzyka: Björn Baummann
obsada: Magnus Krepper, Ruth Vega Fernandez, Pia Halvorsen
producent: Mathias Fjellström
produkcja: Salmonfox, Filmpool Nord
język: szwedzki
barwa: kolor

Patrik Eklund

Rocznik 1978. Szwed. Znany jest głównie jako autor filmów krótkometrażowych; Zamiast Abrakadabra było nominowane do Oscara, a Nasienie upadku zostało nagrodzone na festiwalu w Cannes. Pracował przy produkcjach telewizyjnych i reklamach. Założył firmę producencką FrameStation.

Wybrana filmografia

2008 Zamiast Abrakadabra / Istället för Abrakadabra / Instead of Abracadabra (short)

2009 Nasienie upadku / Slitage / Seeds of the Fall (short)

2012 Przepięcia / Flimmer / Flicker

2013 Syndromeda (short)

2018 Bergman Revisited (co-dir.)

Tłuszczak

Fettknölen
Szwecja 2018 / 11’
reżyseria: Liv Strömquist, Jane Magnusson
scenariusz: Liv Strömquist
animacja: Paulina Brinck, Johan Sonestedt
język: szwedzki
barwa: cz.-b.

Jane Magnusson

Szwedzka dziennikarka, krytyczka filmowa, scenarzystka i reżyserka. Urodziła się w 1968 roku w Mölnlycke. Dorastała w Stanach Zjednoczonych, Singapurze i Hongkongu. Studiowała na Uniwersytecie Browna w USA. Jako reżyserka pracowała zarówno przy filmach dokumentalnych, jak i fabularnych.

Wybrana filmografia

2012 Bergmans video (TV, doc., co-dir.)

2013 Więcej niż Bergman / Trespassing Bergman (doc., co-dir.)

2014 Babeczka / Cupcake (short)

2016 Christina Lindberg: The Original Eyepatch Wearing Butt Kicking Movie Babe (TV, doc., co-dir.)

2018 Bergman Revisited (co-dir.)

Liv Strömquist

Urodziła się w 1978 roku w Szwecji. Studiowała politologię. Jest rysowniczką komiksową. Zaprojektowała dla duetu The Knife okładkę albumu Shaking the Habitual. Pracuje w radiu.

Filmografia

2018 Bergman Revisited (co-dir.)

Ariel

Szwecja 2018 / 14’
reżyseria: Linus Tunström
scenariusz: Göran Tunström (based on short story by), Linus Tunström
zdjęcia: Jakob Ihre
montaż: Sofia Lindgren, Emil Stenberg
muzyka: Rikard Borggård
obsada: Tone Ramberg, Jonas Karlsson, Bahar Pars
producent: Anders Landström
produkcja: Filmlance International AB
język: szwedzki
barwa: kolor

Linus Tunström

Urodził się w 1969 roku jako syn pisarza Görana Tunströma i artystki Leny Cronqvist. Pochodzi ze Sztokholmu. Jest reżyserem teatralnym i filmowym. Jego krótkometrażówka To Be Continued... została nagrodzona na festiwalu w Cannes. Kierował teatrem w Uppsali.

Wybrana filmografia

2000 To Be Continued... (short)

2000 Syskonsalt (TV)

2001 Röd jul (TV, short)

2002 Pepparrotslandet (TV)

2018 Bergman Revisited (co-dir.)

Boska cisza

God Is Silent / Guds Tystnad
Szwecja 2018 / 13’
reżyseria: Lisa Aschan
scenariusz: Lisa Aschan, Isabel Cruz Liljegren
zdjęcia: Lisa Aschan
montaż: Lisa Aschan
obsada: Danilo Bejarano, Nina Gunke, Anki Lidén
produkcja: Garagefilm International
język: szwedzki, angielski
barwa: cz.-b.

Lisa Aschan

Szwedzka reżyserka i scenarzystka. Urodziła się w 1978 roku. Filmowego rzemiosła uczyła się w Szwecji i Danii. Zrealizowała dla duńskiej telewizji miniserial Thea & Leoparden. W pełnym metrażu zadebiutowała filmem She Monkeys, który zdobył szereg nagród, w tym Kryształowego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Filmografia

2005 In transit (short)

2009 Thea & Leoparden (TV)

2011 She Monkeys / Apflickorna

2015 Det vita folket / The Deposit

2018 Bergman Revisited (co-dir.)

Relikwiarz Bergmana

Bergmans Reliqarium
Szwecja 2018 / 15’
reżyseria: Tomas Alfredson
scenariusz: Tomas Alfredson, Jesper Waldersten
zdjęcia: Olof Johnson
montaż: Dino Jonsäter
muzyka: Joakim Berg, Veronica Maggio
obsada: Helena Af Sandeberg, Pernilla August, Tilde Fröling
producent: Fatima Varhos
produkcja: Another Park Film
język: szwedzki
barwa: cz.-b.

Tomas Alfredson

Urodził się w 1965 roku jako syn szwedzkiego aktora i reżysera Hansa Alfredsona. Filmową karierę rozpoczął w charakterze asystenta w Svensk Filmindustri. Przez długi czas był aktywny przede wszystkim jak reżyser telewizyjny. Międzynarodowy rozgłos zdobył dzięki horrorowi Pozwól mi wejść, który doczekał się anglojęzycznego remake'u. Jego kolejnym filmem był zrealizowany w międzynarodowej koprodukcji Szpieg, oparty na powieści szpiegowskiej autorstwa Johna le Carré'a.

Wybrana filmografia

1995 Bert - Den siste oskulden / Bert: The Last Virgin

2004 Cztery odcienie brązu / Fyra nyanser av brunt / Four Shades of Brown

2008 Pozwól mi wejść / Låt den rätte komma in / Let the Right One In

2011 Szpieg / Tinker Tailor Soldier Spy

2017 Pierwszy śnieg / The Snowman

Ingmar Bergman

Był jednym z najważniejszych twórców w historii kina artystycznego. Urodził się w 1918 roku, zmarł w 2007, dokładnie tego samego dnia, kiedy odszedł inny klasyk, Michelangelo Antonioni. Karierę w branży filmowej rozpoczął od poprawiania cudzych scenariuszy. Reżyserskie szlify zbierał jako asystent Alfa Sjöberga na planie Skandalu. Zadebiutował filmem Kryzys. Międzynarodową sławę zdobył dzięki Uśmiechowi nocy, a swoją pozycję ugruntował nakręconymi niedługo później Siódmą pieczęcią i Tam, gdzie rosną poziomki. Dalsze dekady przyniosły mu jeszcze więcej sukcesów. Do jego stałych współpracowników należeli operator Sven Nykvist oraz aktorzy Harriet Andersson, Bibi Andersson, Liv Ullmann i Max von Sydow. Pracował także w teatrze.

Wybrana filmografia

1946 Kryzys / Kris / Crisis

1953 Wakacje z Moniką / Sommaren med Monika / Summer with Monika

1955 Uśmiech nocy / Sommarnattens leende / Smiles of a Summer Night

1957 Siódma pieczęć / Det sjunde inseglet / The Seventh Seal

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / Wild Strawberries

1960 Źródło / Jungfrukällan / The Virgin Spring

1961 Jak w zwierciadle / Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1973 Sceny z życia małżeńskiego / Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage (TV)

1977 Jajo węża / The Serpent's Egg

1978 Jesienna sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1983 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (TV)

2003 Sarabanda / Saraband (TV)