English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Stan świata

Pedro Costa, Ayisha Abraham, Chantal Akerman, Vicente Ferraz, Wang Bing, Apichatpong Weerasethakul
The State of the World / L'état du monde
Portugalia 2007 / 105’
napisy: polskie i angielskie
Pochód młodości Wspomnienia

Portugalska Fundacja Gulbenkiana, obchodząca 50. rocznicę powstania, prosi kilku reżyserów - oprócz Costy m.in. Chantal Akerman, Wanga Binga czy Apichatponga Weerasethakula - o 15-minutowe filmy, które mają wejść w skład międzynarodowego projektu Stan świata. Co zrobić? Zapewne coś prostego, poważnego, związanego ze znajomymi Kabowerdyńczykami. Jeden z nich dostał właśnie list z urzędu imigracyjnego, za 20 dni zostanie odesłany z Lizbony na wyspy. Spanikowany chłopak ma mętlik w głowie - jak poradzić sobie z tą sytuacją? To czas pożegnania. Żegna się z matką, która opowiada mu o swojej wiosce, o ludziach, których znała, o miejscach, które pamięta, a które niebawem staną się jego domem. Opowiada przekazywaną z ust do ust historię o diable, który używając forteli, zostawia w wiosce złe wiadomości. Jeżeli nie przekażesz diabelskiego listu komuś innemu, umrzesz. Nie żyjemy dziś w oderwaniu od mitologii, stara historia z krańca świata znajduje odzwierciedlenie w konkretnym problemie społecznym. Jestem tylko widzem - mówi Costa, podkreślając kolektywny charakter pracy nad filmem. - Jestem ich pierwszą publicznością.     

Agnieszka Szeffel

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
śr 01 sie, 19:00knh 4
so 04 sie, 10:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

76 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda), Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa, Ayisha Abraham, Chantal Akerman, Vicente Ferraz, Wang Bing, Apichatpong Weerasethakul
scenariusz António Pinto-Ribeiro, Wang Bing
zdjęcia Carlos Arango de Montis, Pedro Costa, Avijit Mukul Kishore, Jean Sébastien Lallemand, Apichatpong Weerasethakul, Tieqiang Zhang
montaż Luis Correia, Cynthia Madansky, Moema Pombo, Apichatpong Weerasethakul
obsada Shyam Bahadur, Jurandyr Ferreira, Babu Santana, Paschoal Villaboin, Sakda Kaewbuadee, Jenjira Pongpas, Alfredo Mendes, José Alberto Silva, Lucinda Tavares, Ventura, Wake Li, Hongwei Wang, Gang Wu, Ning Xu, Lu Ye
producent Luis Correia, Vanessa Hope, Lihong K., Isabel Martínez, Noé Mendelle
produkcja Fundação Calouste Gulbenkian
właściciel praw Urban Distribution
język portugalski, tajski, nepalski, mandaryński, francuski
barwa kolor