English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Thelma

Joachim Trier
Norwegia, Francja, Dania, Szwecja 2017 / 116’
napisy: polskie i angielskie
I oddychaj normalnie Utøya. 22 lipca

Początek studiów w Oslo to dla młodej kobiety początek nowego życia. Po raz pierwszy rodzi się w Thelmie miłość. Przeżywanie i uporządkowanie związanych z dorosłością emocji komplikuje nie tylko nieustająca kontrola ze strony rodziców - religijnych fanatyków. Okazuje się, że w Thelmie drzemią ukryte, nadprzyrodzone siły, które pozwalają bohaterce zmieniać i kształtować rzeczywistość. Siły te dają o sobie znać w chwilach, gdy Thelma przeżywa stres lub niepokój. Wkrótce zawładną ciałem i umysłem dziewczyny, zmienią życie jej i otoczenia. Czy wtedy Thelma stawi czoło wątpliwościom związanym ze swoją tożsamość? Reżyser wciąga widza w poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, co leży u źródeł zachowania dziewczyny. I trzyma w napięciu aż do zaskakującego finału.

Gutek Film

nagrody

Mar del Plata FF 2017 - najlepsze zdjęcia, najlepsza aktorka; Norwegian IFF 2017 - nagroda norweskich krytyków

Seanse

so 28 lip, 19:00dcf p
pn 30 lip, 22:00dcf p
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

126 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Joachim Trier

Studiował w angielskiej National Film and Television School. Międzynarodowe uznanie zdobył dzięki nagradzanym filmom krótkometrażowym, m.in. Procter, który był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej w 2002 roku. Jego debiutem pełnometrażowym było Reprise. Od początku raz jeszcze…pokazywane na siódmej edycji festiwalu Nowe Horyzonty. Jego drugi film Oslo, 31 sierpnia miał premierę w sekcji Un Certain Regard festiwalu w Cannes. Kolejny, Głośniej od bomb, brał udział w canneńskim konkursie głównym.

Wybrana filmografia

2001 Still (short)

2002 Procter (short)

2006 Reprise. Od początku raz jeszcze… / Reprise

2011 Oslo, 31 sierpnia / Oslo, 31. august / Oslo, August 31st

2015 Głośniej od bomb / Louder Than Bombs

Twórcy

reżyseria Joachim Trier
scenariusz Eskil Vogt, Joachim Trier
zdjęcia Jakob Ihre
montaż Olivier Bugge Coutté
muzyka Ola Fløttum
obsada Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen
producent Thomas Robsahm, Tomas Eskilsson, Thomas Gammeltoft, Fredrik Heinig, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Jean Labadie
produkcja Motlys, Eurimages, Film i Väst
polski dystrybutor Gutek Film
język norweski, szwedzki
barwa kolor