English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Petra

Jaime Rosales
Hiszpania, Francja, Dania 2018 / 107’
napisy: polskie i angielskie
Pani Hyde Pewnego dnia

Dla znawców kina Jaimego Rosalesa - wytrawnego i cenionego twórcy slow cinema - prezentowana na festiwalu w Cannes Petra może być nie lada zaskoczeniem. Koronkowa fabuła prowadzi widza przez labirynt zawiłej, rodzinnej historii, w której za wieloma zakrętami kryją się zdumiewające sekrety. Tytułowa bohaterka (Bárbara Lennie z Magical Girl) przyjeżdża na wieś do pracowni bogatego i okrutnego artysty, by dowiedzieć się, kto jest jej ojcem. W tym miejscu losy Petry skrzyżują się nie tylko z egoistycznym rzeźbiarzem, ale też jego zahukanym synem i nerwową żoną. Intrygująco sfotografowany obraz Rosalesa łączy w sobie dramatyzm antycznej tragedii i rozwiązania typowe dla rasowej telenoweli. Ten mariaż wydaje się szatańsko przemyślany. Podział filmu na rozdziały przypomina serialowe odcinki, z których każdy ujawnia nowy, sensacyjny element w rodzinnej układance. A im bliżej finału, tym bardziej ta historia przypomina przerażająco smutną opowieść o dzieciach płacących za błędy swoich rodziców.

Katarzyna Wolanin

Seanse

so 28 lip, 10:15knh 7
pt 03 sie, 16:15knh 7
nd 05 sie, 13:15knh 7
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

159 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Jaime Rosales

Urodził się w 1970 roku w Barcelonie. Trzy lata spędził na Kubie, gdzie podjął naukę w Międzynarodowej Szkole Filmowej i Telewizyjnej w San Antonio de los Baños. Następnie przeniósł się do Australijskiej Szkoły Radia, Filmu i Telewizji w Sydney. W 2003 roku na MFF w Cannes otrzymał nagrodę FIPRESCI za swój pełnometrażowy debiut Godziny dnia. Inspiruje się twórczością Roberta Bressona oraz Yasujirō Ozu. Samotność z 2007 roku znalazła się w konkursie Nowe Horyzonty, a dramat Sen i cisza był prezentowany w sekcji Lost Lost Lost w zeszłym roku.

Filmografia

2003 Godziny dnia / Las horas del día / The Hours of the Day

2007 Samotność / La soledad / Solitary Fragments

2008 Kula w łeb / Tiro en la cabeza / Bullet in the Head

2012 Sen i cisza / Sueño y silencio / Dream and Silence

2014 Piękna młodość / Hermosa juventud / Beautiful Youth

Twórcy

reżyseria Jaime Rosales
scenariusz Michel Gaztambide, Clara Roquet, Jaime Rosales
zdjęcia Hélène Louvart
montaż Lucía Casal
muzyka Kristian Eidnes Andersen
obsada Bárbara Lennie, Alex Brendemühl, Joan Botey, Marisa Paredes, Petra Martínez
producent Antonio Chavarrías, Jérôme Dopffer, Katrin Pors
produkcja Fresdeval Films, Wanda Vision, Oberon Cinematogràfica, Les Productions Balthazar, Snowglobe
właściciel praw Film Factory
język hiszpański, kataloński
barwa kolor