English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Hard Paint

Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
Tinta Bruta
Brazylia 2018 / 118’
napisy: polskie i angielskie
Drift Jestem innym tobą

Zdobywca nagrody Teddy na tegorocznym Berlinale i kolejny głośny film LGBT z Brazylii. Za dnia Pedro jest wycofanym, aspołecznym chłopakiem mającym problemy z prawem, rodziną, a często nawet z tym, by przemóc się i wyjść z domu na ulice Porto Alegre. Nocą jednak staje się Neon Boyem - wyuzdaną gwiazdą internetowych pokazów, podczas których spełnia erotyczne zachcianki podglądających go anonimowych facetów. Jego specjalnością jest show z fosforyzującymi farbami. To pozwala mu się dowartościować, lecz przede wszystkim zarobić na czynsz. Sprawy komplikują się, kiedy siostra Pedra odkrywa, że ktoś zaczął go naśladować. Zmuszony zmierzyć się z konkurentem, poznaje tancerza Leo. Postanawiają - przynajmniej do czasu - występować wspólnie. Film Marcio Reolona i Filipe Matzembachera uczciwie, bez pruderii i pudru, portretuje gejowską społeczność Brazylii, pokazując zarówno jej barwność, jak i interesowność i osamotnienie wielu homoseksualistów.

Adam Kruk

nagrody

MFF w Berlinie (Panorama) 2018 - CICAE Award, Teddy Award; MFF w Guadalajarze - Premio Maguey

Seanse

wt 31 lip, 22:15knh 7
śr 01 sie, 22:15knh 7
so 04 sie, 10:00dcf w
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

161 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Filipe Matzembacher

Rocznik 1988, pochodzi z brazylijskiego Porto Alegre, gdzie uczył się reżyserii filmowej. Na studiach poznał Marcio Reolona, z którym pracował przy miniserialu O Ninho, filmach krótkometrażowych oraz pełnometrażowych. Zajmuje się także scenariopisarstwem oraz produkcją filmową.

Wybrana filmografia

2012 Um diálogo de ballet / A Ballet Dialogue (short, co-dir.)

2013 Quarto Vazio / Empty Room (short)

2015 Beira-Mar / Seashore (co-dir.)

2016 O último dia antes de zanzibar / The Last Day Before Zanzibar (short, co-dir)

2018 Tinta Bruta / Hard Paint (co-dir.)

Marcio Reolon

Urodził się w 1984 roku w Porto Alegre na południu Brazylii, gdzie studiował reżyserię filmową na Pontifícia Universidade Católica. Wraz z Felipe Matzembacherem, z którym w duecie pisze scenariusze i kręci filmy, założył także produkującą je firmę Avante Filmes. Ich najnowszy obraz, Tinta Bruta, zdobył nagrodę Teddy Award dla najlepszego fabularnego filmu o tematyce LGBT na ostatnim Berlinale.

Wybrana filmografia

2012 Um diálogo de ballet / A Ballet Dialogue (short, co-dir.)

2015 Beira-Mar / Seashore (co-dir.)

2016 O último dia antes de zanzibar / The Last Day Before Zanzibar (short, co-dir)

2018 Tinta Bruta / Hard Paint (co-dir.)

Twórcy

reżyseria Filipe Matzembacher, Marcio Reolon
scenariusz Marcio Reolon, Filipe Matzembacher
zdjęcia Glauco Firpo
montaż Germano de Oliveira
muzyka Felipe Puperi
obsada Shico Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peixoto, Sandra Dani, Frederico Vasques
producent Jéssica Luz, Marcio Reolon, Filipe Matzembacher
produkcja Avante Filmes
polski dystrybutor Tongariro
język portugalski
barwa kolor