English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Wilgoć

Marina Meliande
Sultry / Mormaço
Brazylia 2018 / 94’
napisy: polskie i angielskie
Wieś pływających krów Winni

Rio de Janeiro w 2016 roku to miejsce niezbyt przyjemne. Temperatury sięgają zenitu, a ludzie wywłaszczani są z mieszkań, które leżą na terenach przeznaczonych pod budowę wioski olimpijskiej. 30-letnia prawniczka Ana próbuje się temu przeciwstawić, angażując się w organizację komitetów obywatelskich. W tym samym czasie poznaje Pedra, zatrudnionego przez dewelopera architekta, i choć nie powinna, ulega jego urokowi. Jednocześnie z jej ciałem zaczyna dziać się coś dziwnego. Lekarze nie potrafią wyjaśnić, czym może być swędząca narośl na skórze Any, wpływająca również na stan umysłu kobiety. Rytm filmu Mariny Meliande wybijają miarowe, niepokojące odłosy wentylatorów, które są podstawowym wyposażeniem dusznych wnętrz i budynków Rio. Niezwykły debiut brazylijskiej reżyserki oscyluje między realizmem a oniryzmem, kinem społecznie zaangażowanym a horrorem w duchu Opętania Andrzeja Żuławskiego.  

Adam Kruk

Seanse

nd 29 lip, 21:45knh 2
nd 05 sie, 15:45knh 2
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

100 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Marina Meliande

Brazylijska reżyserka i montażystka filmowa. Urodziła się w Rio de Janeiro, gdzie ukończyła Uniwersytet Fluminense, uczyła się także we francuskim Le Fresnoy. Na studiach poznała Felipe Bragançę, z którym wspólnie stworzyła kilka filmów krótkometrażowych, pokazywanych na festiwalach w Cannes i Locarno. Wraz z nim napisała także scenariusz do Wilgoci - samodzielnego, pełnometrażowego debiutu, którego premiera odbyła się na tegorocznym festiwalu w Rotterdamie.

Filmografia

2003 Por dentro de uma gota dágua / Waterbound (short, co-dir)

2004 O nome dele (o clóvis) / His Name (the Clown) (short, co-dir)

2009 A fuga da mulher gorilla /The Escape of the Monkey Woman (co-dir)

2010 A alegria / The Joy (co-dir),

2010 Desassossego (filme das maravilhas) / Neverquiet (Film of Wonders) (co-dir)

2018 Wilgoć / Mormaço / Sultry

Twórcy

reżyseria Marina Meliande
scenariusz Felipe Bragança, Marina Meliande
zdjęcia Glauco Firpo
montaż Rodrigo Lima, Marina Meliande
muzyka Edson Secco
obsada Marina Provenzzano, Pedro Gracindo, Analú Prestes, Igor Angelkorte
producent Marina Meliande, Leonardo Mecchi
produkcja Duas Mariola Filmes, Enquadramento Produções
właściciel praw Caravan Pass
język portugalski
barwa kolor