English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Gardło, serce, brzuch

Maud Alpi
Still Life / Gorge cœur ventre
Francja 2016 / 82’
napisy: polskie i angielskie
Krajobraz Jangcy

Z gardła broczy krew, serce przestaje bić, rozcięty brzuch odsłania wnętrzności. Martwe ciało staje się produktem. Do wnętrz rzeźni, w których rozgrywa się akcja tego nagradzanego debiutu, reżyserkę nie przyciąga jednak chęć epatowania scenami kaźni. Choć Francuzka nie odwraca wzroku, kieruje nią - paradoksalnie - czułość. I ryzykowne pytanie: czy w miejscu, w którym instrumentalnie zadaje się śmierć, jest możliwa empatia? Gardło, serce, brzuch ukazuje jednostajny, wręcz hipnotyzujący rytm działania ubojni - pracę ludzi i zwierząt, sprawców i skazanych. Przewożone ciężarówkami krowy tłoczą się w labiryncie zwieńczonym jednym wyjściem. Nad ich ostatnią drogą sprawuje piecze młody chłopak uciekający przed rzeczywistością w narkotyki. Jest też jego pies, który krąży nerwowo po korytarzach, węsząc śmierć. Surrealizm przemysłowych przestrzeni, umiejętnie wydobyty za pomocą zaskakujących kadrów, Maud Alpi łączy z ostrością dokumentalnego spojrzenia. Jej zagadkowy, niepokojący film sytuuje się blisko "cielesnego kina" francuskich ekstremistów, Claire Denis czy Brunona Dumonta.

Mariusz Mikliński

nagrody

Nagroda Louis Delluca 2016 - najlepszy debiut; MFF w Locarno 2016 - Nagroda Swatch Art Peace Hotel

Seanse

so 28 lip, 22:00knh 6
pn 30 lip, 21:45knh 2
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

66 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Maud Alpi

Francuska reżyserka urodzona w 1980 roku. Studiowała filozofię na École normale supérieure w Paryżu. Jej krótkie metraże zdobyły wiele nagród na krajowych festiwalach. W 2015 roku zrealizowała średniometrażowy film Drakkar, w którym zgłębiała problem granic porozumienia między człowiekiem a zwierzętami. Do tych kwestii powróciła rok później w pełnometrażowym debiucie Gardło, serce, brzuch, który miał światową premierę na MFF w Locarno. Film zdobył prestiżową Nagrodę Louis Delluca.

Wybrana filmografia

2004 Le fils de la sorcière (short)

2008 Lucas sur terre (short)

2009 Nice (short)

2015 Drakkar (mid-length)

2016 Gardło, serce, brzuch / Gorge cœur ventre / Still Life

Twórcy

reżyseria Maud Alpi
scenariusz Maud Alpi, Baptiste Boulba
zdjęcia Jonathan Ricquebourg
montaż Laurence Larre
obsada Virgile Hanrot, Boston, Dimitri Buchenet, Giulia Cortese
producent Mathieu Bompoint
produkcja Mezzanine Films, Rhône-Alpes Cinéma, M141
właściciel praw MPM Films
język francuski
barwa kolor