English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Piękna i utracona

Pietro Marcello
Lost and Beautiful / Bella e perduta
Włochy, Francja 2015 / 87’
napisy: polskie i angielskie
Nóż w przejrzystej wodzie Runo

Osadzona w lokalnym folklorze opowieść Pietra Marcelli, reżysera Paszczy wilka (konkurs 10. NH), o pełnej surowego piękna, odchodzącej w przeszłość Italii. Pulcinella zostaje wysłany z misją - ma spełnić ostatnie życzenie pasterza Tommaso i zaopiekować się znalezionym w okolicy młodym bykiem Sarchiapone podczas jego podróży na północ. Tommaso to autentyczna postać, wolontariusz, który ratował przed ostatecznym upadkiem zaniedbaną królewską posiadłość Carditello. Reżyser miesza plany dokumentalny i fikcyjny, czas symboliczny z rzeczywistym, a obok naturszczyków stawia postacie wyjęte z komedii dell’arte, układając paralelę pomiędzy życiem człowieka i zwierzęcia. Nagła śmierć głównego bohatera dokumentu o poświęceniu i organicznej pracy zwykłych ludzi rozumiejących, jak ważne jest dziedzictwo ich kraju, popchnęła Włocha w stronę melancholijnej elegii, w której przedstawia uczuciowy związek natury z kulturą. Nad tą dziwną, złożoną historią unosi się duch Tommaso, a w głębi jego szaro-błękitnych oczu kryje się oprócz dobroci poczucie nieuchronności.     

Agnieszka Szeffel

nagrody

MFF w Locarno 2015 - Nagroda Jury Ekumenicznego - Specjalne Wyróżnienie; FF w Monachium 2016 - Nagroda CineVision - Honorowe Wyróżnienie; FF w Göteborgu 2016 - nagroda dla międzynarodowego debiutu

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pn 30 lip, 09:45knh 2
śr 01 sie, 10:00knh 5
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

79 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pietro Marcello

Urodził się w Casercie w 1976 roku, studiował malarstwo na akademii sztuk pięknych. Jest samoukiem. Pracował jako nauczyciel w neapolitańskim więzieniu, a w latach 1998-2003 jako organizator i programer pokazów filmowych Cinedamm (Damm in Montesanto, Neapol). W tym czasie realizował też krótkie dokumenty wideo (CartaScampiaIl cantiereLa baracca). Zaistniał w 2007 roku, kiedy nakręcił prezentowany na festiwalu w Wenecji dokument Crossing the Line. W 2009 roku wyreżyserował wielokrotnie nagradzany film W paszczy wilka (m.in. najlepszy film i Nagroda FIPRESCI na FF w Turynie, Prix International de la Scam na festiwalu Cinéma du Réel w Paryżu, Nagroda Caligari na Berlinale, Międzynarodowa Nagroda Jury i Nagroda Signis na BAFICI), a w 2011 - pokazywany m.in. w Wenecji dokument Il silenzio di Pelešjan.

Wybrana filmografia

2003 Carta (short)

2005 La baracca (short)

2007 Crossing the Line

2009 W paszczy wilka / La bocca del lupo / The Mouth of the Wolf

2010 Napoli 24 (episode Rettifilo, short)

2011 Marco Bellocchio, Venezia 2011 (short)

2011 Il silenzio di Pelešjan / The Silence of Pelešjan

2013 Venice 70: Future Reloaded - Untitled (episode, short)

Twórcy

reżyseria Pietro Marcello
scenariusz Maurizio Braucci, Pietro Marcello
zdjęcia Salvatore Landi, Pietro Marcello
montaż Sara Fgaier
muzyka Marco Messina, Sacha Ricci
obsada Tommaso Cestrone, Sergio Vitolo, Gesuino Pittalis, Teresa Montesarchio, Raffaele Montesarchio
producent Sara Fgaier, Pietro Marcello
produkcja Avventurosa, Rai Cinema, Istituto Luce Cinecittà
właściciel praw Match Factory
język włoski
barwa kolor