English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Atlas zła

Yannis Veslemes, Ashim Ahluwalia, Can Evrenol, Severin Fiala, Veronika Franz, Katrin Gebbe, Calvin Reeder, Agnieszka Smoczyńska, Peter Strickland
The Field Guide to Evil
Nowa Zelandia 2018 / 117’
napisy: polskie i angielskie
9 palców Groźna matka

Filmowa antologia grozy, w skład której weszły nowelki inspirowane podaniami ludowymi. Na czas seansu przenosimy się do świata, gdzie królują zabobony. Tutaj urzeczywistniają się najdziksze fantazje i najczarniejsze koszmary. W lasach grasują dzieci o głowach jak arbuzy, a pod ziemią gnieżdżą się zielonoskóre i długonose gobliny. Wiedzę i potęgę można zdobyć poprzez zjedzenie trzech trupich serc, a uleganie cielesnym pokusom nieuchronnie prowadzi do zguby. Przy projekcie pracowali twórcy z różnych krajów, w tym z Austrii, Indii, Grecji, a także z Polski, którą reprezentują reżyserka Agnieszka Smoczyńska i scenarzysta Robert Bolesto, odpowiedzialni za cieszące się międzynarodową sławą Córki dancingu. Dobrze znani nowohoryzontowej publiczności Austriacy Severin Fiala i Veronika Franz - autorzy pamiętnego Widzę, widzę - tym razem opowiadają o dwóch kobietach i zakazanej miłości. Z kolei brytyjski reżyser Peter Strickland (Katalin Varga, Berberian Sound Studio, Duke of Burgundy) ponownie przenosi nas na Węgry. Kolejne segmenty utrzymane są w odmiennych stylistykach: od arthouse'owego minimalizmu, przez festiwal groteski, po hołd dla kina niemego.

Piotr Mirski

Seanse

pn 30 lip, 19:15knh 9
wt 31 lip, 22:15knh 9
pt 03 sie, 22:15knh 9
Cena biletu:
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

218 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Can Evrenol

Rocznik 1982. Urodzony i wychowany w Stambule. Studiował filmoznawstwo i historię sztuki na University of Kent. Zrealizował serię utrzymanych w konwencji horroru krótkometrażówek, które były pokazywane na wielu festiwalach kina gatunkowego. Baskin, jego pełnometrażowy debiut, spotkał się ze świetnym przyjęciem wśród krytyków i zdobył kilka nagród.

Wybrana filmografia

2005 Piledriver (short)

2008 The Rambler (short)

2011 The Oregonian

2013 The Rambler

2016 The Procedure (short)

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Yannis Veslemes

Urodził się w 1979 roku w Atenach. Zrealizował kilka reklam i krótkometrażówek. W pełnym metrażu zadebiutował filmem Norwegia, który był pokazywany na festiwalu w Karlowych Warach. Nie tylko reżyseruje, lecz także komponuje muzykę pod pseudonimem Felizol.

Filmografia

1998 Tugo tugo (short, co-dir.)

2000 Fotagogos / Light Well (short)

2003 Gol (short) 2009 Osiki (short)

2014 Norwegia / Norvigia / Norway

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Ashim Ahluwalia

Urodzony w 1972 roku w Mumbaju, jest reżyserem i scenarzystą. Uczył się filmowego rzemiosła w Bard College w Stanach Zjednoczonych. Pracuje poza bollywoodzkim systemem. Jest autorem filmów zarówno fabularnych, jak i dokumentalnych.

Filmografia

1999 Thin Air (doc.)

2005 John i Jane z Kalkuty / John & Jane (doc.)

2012 Miss Lovely

2017 Daddy

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Severin Fiala

Rocznik 1985. Pochodzi z Austrii. Filmy realizuje od 11. roku życia. Studiował scenariopisarstwo w Akademii Filmowej w Wiedniu. We współpracy z Veroniką Franz zrealizował dokument Kern. Razem wyreżyserowali też arthouse'owy horror Widzę, widzę, pokazywany podczas 15. edycji festiwalu Nowe Horyzonty.

Filmografia

2009 Elefantenhaut / Elephant Skin (short, co-dir.)

2012 Kern (doc., co-dir.)

2013 The End of Walnut Grove (short, co-dir.)

2014 Widzę, widzę / Ich seh, Ich seh / Goodnight Mommy (co-dir.)

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Veronika Franz

Urodziła się w 1965 roku w Wiedniu. Jest współscenarzystką wielu filmów Ulricha Seidla, w tym wszystkich odsłon trylogii Raj. Razem z Severinem Fialą wyreżyserowała pełne metraże Kern i Widzę, widzę. Ich kolejnym filmem ma być The Lodge.

Filmografia

2012 Kern (doc., co-dir.)

2014 Widzę, widzę / Ich seh, Ich seh / Goodnight Mommy (co-dir.)

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Katrin Gebbe

Urodziła się w 1983 roku. Jest reżyserką i scenarzystką. Studiowała w Holandii i Niemczech. Jej krótkometrażówka Şoreş & Şîrîn została nagrodzona na Międzynarodowym Festiwalu Filmów dla Dzieci w Chicago. W pełnym metrażu zadebiutowała filmem A jeśli Bóg jest?, który pokazywano na festiwalu w Cannes w sekcji Un Certain Regard.

Filmografia

2007 Narzissen (short)

2009 Sores & Sîrîn (short)

2009 Einladung (short)

2013 A jeśli Bóg jest? / Tore tanzt / Nothing Bad Can Happen

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Calvin Reeder

Reżyser, scenarzysta, aktor. Urodził się w Portland, dorastał w Seattle. Jest znany ze swoich surrealistycznych krótkometrażówek; doczekał się nawet miana "Jodorowsky'ego z Wybrzeża Północno-Zachodniego". Ma też na koncie filmy pełnometrażowe. Obecnie mieszka w Los Angeles.

Wybrana filmografia

2005 Piledriver (short)

2008 The Rambler (short)

2011 The Oregonian

2013 The Rambler

2016 The Procedure (short)

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Agnieszka Smoczyńska

Urodziła się w 1978 roku we Wrocławiu. Filmowego rzemiosła uczyła się na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego i w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Pierwszy sukces osiągnęła dzięki krótkometrażówce Aria Diva, nagrodzonej na festiwalach w kraju i za granicą. Jeszcze większy rozgłos przyniosły jej pełne metraże Córki dancingu i Fuga, pokazywana w tym roku w konkursie Nowe Horyzonty. 

Wybrana filmografia

2004 3 Love (short)

2007 Aria Diva (short)

2015 Córki Dancingu / The Lure

2018 Fuga / The Fugue

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Peter Strickland

Urodził się w 1973 roku w Reading. Ma grecko-brytyjskie korzenie. Debiutancką Katalin Vargę zrealizował za pieniądze ze spadku po wujku. Później wyreżyserował Berberian Sound Studio i Duke of BurgundyReguły pożądania. Prominentny krytyk Peter Bradshaw nazwał go kluczowym brytyjskim filmowcem swojego pokolenia. Nowe Horyzonty na bieżąco prezentują kolejne jego dzieła.

Wybrana filmografia

1996 Bubblegum (short)

2009 Katalin Varga

2012 Berberian Sound Studio

2014 Björk: Biophilia Live (doc., co-dir.)

2014 Duke of Burgundy. Reguły pożądania / The Duke Of Burgundy

2018 Atlas zła / The Field Guide to Evil (co-dir.)

Twórcy

reżyseria Yannis Veslemes, Ashim Ahluwalia, Can Evrenol, Severin Fiala, Veronika Franz, Katrin Gebbe, Calvin Reeder, Agnieszka Smoczyńska, Peter Strickland
scenariusz Robert Bolesto, Elif Domaniç, Can Evrenol, Severin Fiala, Veronika Franz, Katrin Gebbe, Calvin Reeder, Peter Strickland, Silvia Wolkan
zdjęcia Martin Gschlacht, Meryem Yavuz, Jakub Kijowski, Tyler Lee Cushing, Christos Karamanis, Avijit Mukul Kishore, Moritz Schultheiss, Márk Györi
montaż Christoph Brunner, Mert Altinbas, Jarosław Kamiński, Buzz Pierce, Yorgos Mavropsaridis, Vishwendra Singh, Sandra Trostel, Matyas Fekete
muzyka Wolfgang Mitterer, Wojciech Makowski, Zuzanna Wrońska, Nicholas Brawley, Felizol,Deaf Leaf Orchestra and Jez Riley French, Jeremy Barnes
obsada Marlene Hauser, Luzia Oppermann, Naz Sayiner, Süreyya Kücük, Andrzej Konopka, Urszula Zerek, Kannon Hicks, Jilon VanOver, Sarah Navratil, Vangelis Mourikis, Claude Duhamel, Lili Epply, Thomas Schubert, Károly Hajduk, Péter Jankovics, Fatma Mohamed, Birgit Minichmayr
producent Tim League, Ant Timpson
produkcja Timpson Films, EchoWolf Productions
właściciel praw Festival Agency
język angielski, polski, niemiecki, grecki
barwa kolor i cz.-b.