English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Samui Song

Pen-ek Ratanaruang
Tajlandia, Niemcy, Norwegia 2017 / 108’
napisy: polskie i angielskie
Podział czasu

Viyada, 30-letnia aktorka popularnych seriali, specjalizuje się w rolach czarnych charakterów. Jej życie prywatne także coraz bardziej przypomina filmową intrygę. Kobieta tkwi w chłodnym małżeństwie z bogatym obcokrajowcem, niespełnionym rzeźbiarzem, który angażuje się w religijny ruch pod przewodnictwem surowego guru. Bohaterka zmuszona będzie sięgnąć po drastyczne środki, by wydostać się z opresyjnej sytuacji. Błyskotliwie poprowadzony, pełen napięcia tajlandzki film to psychologiczny dramat z freudowskim zacięciem. Stylowe, chłodne zdjęcia kontrastują tu ze skrywanymi głęboko emocjami, które muszą w końcu wybuchnąć. Ratanaruang (Ostatnie życie we wszechświecie, 4. NH; Nimfa, 9. NH) nie kryje inspiracji Alfredem Hitchcockiem, ale jego opowieść o mrocznej seksualności, zakładaniu masek i instytucjach czerpiących zyski z duchowego zagubienia ludzi okazuje się niezwykle współczesna i uniwersalna. Ironiczny czarny kryminał staje się krytyczną diagnozą (nie tylko tajskiego) społeczeństwa.

Pięć Smaków Kino Azji

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
pt 27 lip, 19:15knh 8
Spotkanie z twórcami
nd 29 lip, 19:15knh 8
Spotkanie z twórcami
wt 31 lip, 22:15knh 8
Spotkanie z twórcami
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

347 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pen-ek Ratanaruang

Urodzony w 1962 w Bangkoku, uznawany za jednego z twórców tajlandzkiej nowej fali. Znacząco przyczynił się także do popularności tajskiego kina na świecie. Jego filmy gościły m.in. na festiwalach w Berlinie, Cannes czy Wenecji, a 6IXTYNIN9Transistor Love Story i Headshot: mroczna karma były tajlandzkimi kandydatami do Oscara. W swojej twórczości Ratanaruang sięga zarówno do klasyki światowego kina, jak i rodzimej popkultury, błyskotliwe łącząc ekscentryczną estetykę z wnikliwym spojrzeniem na współczesną rzeczywistość.

Wybrana filmografia

1997 Fun Bar Karaoke

1999 6ixtynin9 / Ruang Talok 69

2001 Transistor Love Story / Monrak Transistor

2003 Ostatnie życie we wszechświecie / Last Life in the Universe / Ruang Rak Noi Nid Mahasan

2007 Ploy

2009 Nimfa / Nymph / Nang mai

2011 Headshot: mroczna karma / Headshot

2013 Paradoxocracy / Prachathipa'Thai

2017 Samui Song

Twórcy

reżyseria Pen-ek Ratanaruang
scenariusz Pen-ek Ratanaruang
zdjęcia Chankit Chamnivikaipong
montaż Patamanadda Yukol
muzyka Koichi Shimizu
obsada Chermarn Boonyasak, David Asavanond, Vithaya Pansringarm, Stéphane Sednaoui
producent Raymond Phathanavirangoon, Rasarin Tanalerttararom
produkcja Bluering Company Ltd , Cinema22, augenschein Filmproduktion, Tenk.tv
polski dystrybutor Pięć Smaków Kino Azji
język tajski, angielski
barwa kolor