English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Sarabanda

Ingmar Bergman
Saraband
Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003 / 107’
napisy: polskie i angielskie
Fanny i Aleksander Ingmar Bergman oczami choreografa

Ostatni film Ingmara Bergmana, swoiste postscriptum do wcześniejszych o trzy dekady Scen z życia małżeńskiego. Bohaterowie, od wielu lat rozwiedzeni Marianne i Johan, są już starszymi ludźmi, muszącymi egzystować z dużym bagażem doświadczeń. Od dawna nie mieli ze sobą kontaktu, ale Marianne pod wpływem impulsu postanawia odwiedzić byłego partnera w jego położonym na odludziu domu. Na miejscu staje się świadkiem rodzinnego kryzysu. Johan jest skonfliktowany z synem Henrikiem, którego to z kolei łączy toksyczna, na wpół kazirodcza relacja z córką Karin. Sytuacja jest - ujmując to tak delikatnie, jak tylko się da - nieprzyjemna. Powoli i z namaszczeniem poprowadzona opowieść pozwala widzom zgłębić niuanse psychiki bohaterów.

Piotr Mirski

nagrody

Argentinean Film Critics Association Awards 2005 – Specjalny Kondor; Sant Jordi Awards 2006 – Nagroda Specjalna

Seanse

wt 31 lip, 13:00dcf l
pt 03 sie, 13:15dcf l
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

75 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ingmar Bergman

Był jednym z najważniejszych twórców w historii kina artystycznego. Urodził się w 1918 roku, zmarł w 2007, dokładnie tego samego dnia, kiedy odszedł inny klasyk, Michelangelo Antonioni. Karierę w branży filmowej rozpoczął od poprawiania cudzych scenariuszy. Reżyserskie szlify zbierał jako asystent Alfa Sjöberga na planie Skandalu. Zadebiutował filmem Kryzys. Międzynarodową sławę zdobył dzięki Uśmiechowi nocy, a swoją pozycję ugruntował nakręconymi niedługo później Siódmą pieczęcią i Tam, gdzie rosną poziomki. Dalsze dekady przyniosły mu jeszcze więcej sukcesów. Do jego stałych współpracowników należeli operator Sven Nykvist oraz aktorzy Harriet Andersson, Bibi Andersson, Liv Ullmann i Max von Sydow. Pracował także w teatrze.

Wybrana filmografia

1946 Kryzys / Kris / Crisis

1953 Wakacje z Moniką / Sommaren med Monika / Summer with Monika

1955 Uśmiech nocy / Sommarnattens leende / Smiles of a Summer Night

1957 Siódma pieczęć / Det sjunde inseglet / The Seventh Seal

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / Wild Strawberries

1960 Źródło / Jungfrukällan / The Virgin Spring

1961 Jak w zwierciadle / Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1973 Sceny z życia małżeńskiego / Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage (TV)

1977 Jajo węża / The Serpent's Egg

1978 Jesienna sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1983 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (TV)

2003 Sarabanda / Saraband (TV)

Twórcy

reżyseria Ingmar Bergman
scenariusz Ingmar Bergman
zdjęcia Stefan Eriksson, Jesper Holmström, Per-Olof Lantto, Sofi Stridh, Raymond Wemmenlöv
montaż Sylvia Ingemarsson
muzyka Herbert Blomstedt, Åsa Forsberg, Torleif Thedeen
obsada Liv Ullmann, Erland Josephson, Börje Ahlstedt, Julia Dufvenius
producent Pia Ehrnvall
produkcja SVT Fiktion, Danmarks Radio, Norsk Rikskringkasting, RAI Radiotelevisione Italiana, Yleisradio, Zweites Deutsches Fernsehen, ZDF Enterprises, Network Movie Film-und Fernsehproduktion, Nordiska TV-Samarbetsfonden, Österreichischer Rundfunk, Nordisk Film- & TV-Fond
właściciel praw Ambasada Szwecji
język szwedzki, angielski, niemiecki
barwa kolor