English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Siódma pieczęć

Ingmar Bergman
The Seventh Seal / Det sjunde inseglet
Szwecja 1957 / 96’
napisy: polskie i angielskie
Wakacje z Moniką Tam, gdzie rosną poziomki

Widmo krąży po średniowiecznej Europie - mroczne widmo śmierci. Epidemia dziesiątkuje ludność, a akty przemocy są czymś powszechnym. Od wioski do wioski wędruje procesja biczowników, aby przypominać prostym ludziom o tym, że wszystkich czeka koniec. Rycerz Antonius Block, który wraz ze swoim giermkiem wraca w rodzinne strony po odbytej krucjacie, jest aż nazbyt świadomy ulotności życia. Raz po raz odwiedza go odziany w czerń Posępny Żniwiarz, z którym gra w szachy, próbując odwlec moment, kiedy nieodwołalnie zapadnie ciemność. Siódma pieczęć Ingmara Bergmana jest baśnią o konfrontacji z perspektywą ostateczną. W napisanym po śmierci reżysera artykule amerykański krytyk J. Hoberman nazywa ten słynny film jawnie egzystencjalnym widowiskiem, kostiumową wersją Dżumy Camusa.

Piotr Mirski

nagrody

MFF w Cannes 1957 – Nagroda Specjalna Jury

Seanse

pt 27 lip, 16:00dcf l
nd 05 sie, 19:00dcf l
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

147 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ingmar Bergman

Był jednym z najważniejszych twórców w historii kina artystycznego. Urodził się w 1918 roku, zmarł w 2007, dokładnie tego samego dnia, kiedy odszedł inny klasyk, Michelangelo Antonioni. Karierę w branży filmowej rozpoczął od poprawiania cudzych scenariuszy. Reżyserskie szlify zbierał jako asystent Alfa Sjöberga na planie Skandalu. Zadebiutował filmem Kryzys. Międzynarodową sławę zdobył dzięki Uśmiechowi nocy, a swoją pozycję ugruntował nakręconymi niedługo później Siódmą pieczęcią i Tam, gdzie rosną poziomki. Dalsze dekady przyniosły mu jeszcze więcej sukcesów. Do jego stałych współpracowników należeli operator Sven Nykvist oraz aktorzy Harriet Andersson, Bibi Andersson, Liv Ullmann i Max von Sydow. Pracował także w teatrze.

Wybrana filmografia

1946 Kryzys / Kris / Crisis

1953 Wakacje z Moniką / Sommaren med Monika / Summer with Monika

1955 Uśmiech nocy / Sommarnattens leende / Smiles of a Summer Night

1957 Siódma pieczęć / Det sjunde inseglet / The Seventh Seal

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / Wild Strawberries

1960 Źródło / Jungfrukällan / The Virgin Spring

1961 Jak w zwierciadle / Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1973 Sceny z życia małżeńskiego / Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage (TV)

1977 Jajo węża / The Serpent's Egg

1978 Jesienna sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1983 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (TV)

2003 Sarabanda / Saraband (TV)

Twórcy

reżyseria Ingmar Bergman
scenariusz Ingmar Bergman
zdjęcia Gunnar Fischer
montaż Lennart Wallén
muzyka Erik Nordgren
obsada Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson
producent Allan Ekelund
produkcja Svensk Filmindustri (SF)
właściciel praw Ambasada Szwecji
język szwedzki, łacina
barwa cz.-b.