English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Tam, gdzie rosną poziomki

Ingmar Bergman
Wild Strawberries / Smultronstället
Szwecja 1957 / 91’
napisy: polskie i angielskie
Siódma pieczęć Persona

Kino drogi w ujęciu Ingmara Bergmana. Isak Borg, zbliżający się do osiemdziesiątki wdowiec, wyrusza w podróż, aby odebrać honorowy tytuł naukowy. Za towarzyszkę ma swoją synową, a po drodze decyduje się podwieźć grupkę młodych autostopowiczów. W samochodzie i na ekranie robi się tłoczno. Równolegle bohater odbywa zupełnie inny, na wskroś samotny rodzaj podróży - w efektownie zainscenizowanych snach i marzeniach na jawie powraca do dawno minionych lat, do postaci i sytuacji, które miały niebagatelny wpływ na kształtowanie się jego osobowości. Nie opuszcza go przy tym dojmująca świadomość tego, że większą część swojego życia ma już za sobą. W roli Borga możemy zobaczyć weterana kina Victora Sjöströma, dla którego był to ostatni raz, kiedy wystąpił w filmie.

Piotr Mirski

nagrody

MFF w Berlinie 1958 – Złoty Niedźwiedź, Nagroda FIPRESCI; MFF w Wenecji 1958 – Nagroda im. Pasinetti; Nagrody Bodil 1959 – najlepszy film europejski; Złote Globy 1960 – najlepszy film zagraniczny

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 13:00dcf l
so 04 sie, 13:15dcf l
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

270 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ingmar Bergman

Był jednym z najważniejszych twórców w historii kina artystycznego. Urodził się w 1918 roku, zmarł w 2007, dokładnie tego samego dnia, kiedy odszedł inny klasyk, Michelangelo Antonioni. Karierę w branży filmowej rozpoczął od poprawiania cudzych scenariuszy. Reżyserskie szlify zbierał jako asystent Alfa Sjöberga na planie Skandalu. Zadebiutował filmem Kryzys. Międzynarodową sławę zdobył dzięki Uśmiechowi nocy, a swoją pozycję ugruntował nakręconymi niedługo później Siódmą pieczęcią i Tam, gdzie rosną poziomki. Dalsze dekady przyniosły mu jeszcze więcej sukcesów. Do jego stałych współpracowników należeli operator Sven Nykvist oraz aktorzy Harriet Andersson, Bibi Andersson, Liv Ullmann i Max von Sydow. Pracował także w teatrze.

Wybrana filmografia

1946 Kryzys / Kris / Crisis

1953 Wakacje z Moniką / Sommaren med Monika / Summer with Monika

1955 Uśmiech nocy / Sommarnattens leende / Smiles of a Summer Night

1957 Siódma pieczęć / Det sjunde inseglet / The Seventh Seal

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / Wild Strawberries

1960 Źródło / Jungfrukällan / The Virgin Spring

1961 Jak w zwierciadle / Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1973 Sceny z życia małżeńskiego / Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage (TV)

1977 Jajo węża / The Serpent's Egg

1978 Jesienna sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1983 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (TV)

2003 Sarabanda / Saraband (TV)

Twórcy

reżyseria Ingmar Bergman
scenariusz Ingmar Bergman
zdjęcia Gunnar Fischer
montaż Oscar Rosander
muzyka Erik Nordgren, Göte Lovén
obsada Victor Sjöström, Ingrid Thulin, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Jullan Kindahl
producent Allan Ekelund
produkcja Svensk Filmindustri (SF)
właściciel praw Ambasada Szwecji
język szwedzki, łacina
barwa cz.-b.