en

Wakacje z Moniką

Summer with Monika / Sommaren med Monika
reż. Ingmar Bergman
Szwecja 1953 / 96’
napisy: polskie i angielskie

Czarno-biały świat sztokholmskiego proletariatu. Brudne ulice, ciasne mieszkania, podrzędne knajpy. Ciężka praca, narastające przygnębienie. Od tego wszystkiego postanawiają uciec młodzi kochankowie: Harry i Monika. Ukradzioną motorówką wyruszają na wakacje, w czasie których beztrosko podróżują od brzegu do brzegu, pływają, opalają się i cieszą swoimi ciałami. Snują też wizje wspólnego, oczywiście szczęśliwego życia. Konfrontacja ich marzeń z rzeczywistością przypomina zderzenie rozpędzonego samochodu z betonową ścianą. To wczesne dzieło mistrza Ingmara Bergmana początkowo zyskało rozgłos ze względu na obyczajową śmiałość. Z czasem doceniono je także za artystyczne walory. Najbardziej chwalił je Jean-Luc Godard, który w pochodzącej z 1958 roku recenzji napisał, że Wakacje z Moniką są dla współczesnego kina tym, czym Narodziny narodu były dla kina klasycznego.

Opracowanie: Piotr Mirski

Ingmar Bergman

Był jednym z najważniejszych twórców w historii kina artystycznego. Urodził się w 1918 roku, zmarł w 2007, dokładnie tego samego dnia, kiedy odszedł inny klasyk, Michelangelo Antonioni. Karierę w branży filmowej rozpoczął od poprawiania cudzych scenariuszy. Reżyserskie szlify zbierał jako asystent Alfa Sjöberga na planie Skandalu. Zadebiutował filmem Kryzys. Międzynarodową sławę zdobył dzięki Uśmiechowi nocy, a swoją pozycję ugruntował nakręconymi niedługo później Siódmą pieczęcią i Tam, gdzie rosną poziomki. Dalsze dekady przyniosły mu jeszcze więcej sukcesów. Do jego stałych współpracowników należeli operator Sven Nykvist oraz aktorzy Harriet Andersson, Bibi Andersson, Liv Ullmann i Max von Sydow. Pracował także w teatrze.

Wybrana filmografia:

1946 Kryzys / Kris / Crisis

1953 Wakacje z Moniką / Sommaren med Monika / Summer with Monika

1955 Uśmiech nocy / Sommarnattens leende / Smiles of a Summer Night

1957 Siódma pieczęć / Det sjunde inseglet / The Seventh Seal

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / Wild Strawberries

1960 Źródło / Jungfrukällan / The Virgin Spring

1961 Jak w zwierciadle / Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1973 Sceny z życia małżeńskiego / Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage (TV)

1977 Jajo węża / The Serpent's Egg

1978 Jesienna sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1983 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (TV)

2003 Sarabanda / Saraband (TV)

Twórcy

reżyseria Ingmar Bergman
scenariusz Ingmar Bergman, Per Anders Fogelström
zdjęcia Gunnar Fischer
montaż Tage Holmberg, Gösta Lewin
muzyka Erik Nordgren, Eskil Eckert-Lundin, Walle Söderlund
obsada Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Åke Fridell, Naemi Briese
producent Allan Ekelund
produkcja Svensk Filmindustri (SF)
właściciel praw Ambasada Szwecji
język szwedzki
barwa cz.-b.