English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Jajo węża

Ingmar Bergman
The Serpent's Egg
USA, Niemcy Zachodnie 1977 / 119’
napisy: polskie i angielskie
Persona Jesienna sonata

Jedyna hollywoodzka produkcja w bogatym dorobku Ingmara Bergmana. To na wskroś mroczna opowieść o Niemczech lat 20., w czasie gdy można już dostrzec zwiastuny nadchodzącego koszmaru: dojścia do władzy Adolfa Hitlera i wybuchu II wojny światowej. Całość przypomina zrealizowany w konwencji paranoicznego thrillera prequel Kabaretu Boba Fosse'a. Głównym bohaterem jest Abel Rosenberg, były cyrkowy artysta i alkoholik, który egzystuje w szarej scenerii Berlina, miasta zubożałych, sfrustrowanych mas. Historia zaczyna się, kiedy Abel odkrywa, że jego brat popełnił samobójstwo. Co stoi za tą niespodziewaną śmiercią? Zwykła depresja czy może jakaś szeroko zakrojona intryga? W momencie, w którym Abel pozna prawdę, zobaczy też to, co przyniesie przyszłość.

Piotr Mirski

Seanse

pn 30 lip, 22:00dcf l
śr 01 sie, 13:00dcf l
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

108 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Ingmar Bergman

Był jednym z najważniejszych twórców w historii kina artystycznego. Urodził się w 1918 roku, zmarł w 2007, dokładnie tego samego dnia, kiedy odszedł inny klasyk, Michelangelo Antonioni. Karierę w branży filmowej rozpoczął od poprawiania cudzych scenariuszy. Reżyserskie szlify zbierał jako asystent Alfa Sjöberga na planie Skandalu. Zadebiutował filmem Kryzys. Międzynarodową sławę zdobył dzięki Uśmiechowi nocy, a swoją pozycję ugruntował nakręconymi niedługo później Siódmą pieczęcią i Tam, gdzie rosną poziomki. Dalsze dekady przyniosły mu jeszcze więcej sukcesów. Do jego stałych współpracowników należeli operator Sven Nykvist oraz aktorzy Harriet Andersson, Bibi Andersson, Liv Ullmann i Max von Sydow. Pracował także w teatrze.

Wybrana filmografia

1946 Kryzys / Kris / Crisis

1953 Wakacje z Moniką / Sommaren med Monika / Summer with Monika

1955 Uśmiech nocy / Sommarnattens leende / Smiles of a Summer Night

1957 Siódma pieczęć / Det sjunde inseglet / The Seventh Seal

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / Wild Strawberries

1960 Źródło / Jungfrukällan / The Virgin Spring

1961 Jak w zwierciadle / Såsom i en spegel / Through a Glass Darkly

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1973 Sceny z życia małżeńskiego / Scener ur ett äktenskap / Scenes from a Marriage (TV)

1977 Jajo węża / The Serpent's Egg

1978 Jesienna sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1983 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Alexander (TV)

2003 Sarabanda / Saraband (TV)

Twórcy

reżyseria Ingmar Bergman
scenariusz Ingmar Bergman
zdjęcia Sven Nykvist
montaż Jutta Hering
muzyka Rolf Wilhelm
obsada David Carradine, Liv Ullmann, Gert Fröbe, Heinz Bennent
producent Dino De Laurentiis
produkcja Dino De Laurentiis Company, Rialto Film, Bavaria Film, Zweites Deutsches Fernsehen
właściciel praw Park Circus
język angielski, niemiecki
barwa kolor i cz.-b.