English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Koń Forsa

Pedro Costa
Horse Money / Cavalo Dinheiro
Portugalia 2014 / 103’
napisy: polskie i angielskie
O Nosso Homem

Każda rewolucja zjada swoje dzieci. W portugalskiej historii romantycznym obrazom goździków w lufie czołgu towarzyszy wspomnienie pełnego przemocy "gorącego lata 1975". Kamienie w rękach nowych humbejwinów. Na ulicach Lizbony wyzwolenie spod władzy reżimu świętował tłum uśmiechniętych białych twarzy. Gdzie byli w tym czasie jej czarni mieszkańcy? Zamykali z lękiem okna, ukrywali się w zaroślach. Koń Forsa powstał, by zapomnieć o tamtym strachu powracającym w umyśle Ventury pod postacią młodego kapitana, z którym przyjdzie mu się zmierzyć w zaciszu ciasnej szpitalnej windy. W tym filmie jak we śnie albo w gorączce czas umiera, przeszłość miesza się z teraźniejszością, a śmierć z życiem. Męska rzecz - być daleko, a kobieca - wiernie czekać... W tę męską historię miękko jak cień albo mgła wchodzi Vitalina ze swoim wdowim żalem i kobiecym cierpieniem. Zmienia perspektywę, wprowadza uczuciowy zamęt. Kto jest więc ofiarą, kto katem? Costa mnoży niewiadome, przyznając, że sam nie wie, sam nie jest pewien, co naprawdę się tu wydarzyło.

Agnieszka Szeffel

nagrody

  • MFF w Locarno 2014 - najlepszy reżyser, Nagroda Don Quixote, Nagroda Szwajcarskich Krytyków - najlepszy film i reżyser
  • FF w Mar del Plata 2014 – specjalne wyróżnienie za zdjęcia
  • FF w Monachium 2015 - najlepszy film zagraniczny
  • Międzynarodowy Festiwal Dokumentu w Yamagacie 2015 - Nagroda Roberta i Frances Flahertych

Seanse

Pokazywany razem z:
wt 31 lip, 13:00knh 4
nd 05 sie, 13:00knh 4
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

65 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda),Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
zdjęcia Leonardo Simões
montaż João Dias
muzyka Os Tubarões
obsada Ventura, Vitalina Varela, Tito Furtado, Benvindo Tavares, António Santos, Alberto „Lento” Barros, Pedro Tavares, Isabel Cardoso, António Semedo Moreno, Luís Mendonça, Arlindo Pina, José António Veiga, João Gomes, Maurício Fernandes, Joel Santos
producent Rodrigo Dâmaso
produkcja OPTEC, Sociedade Óptica Técnica
właściciel praw Pedro Costa
język portugalski, kreolski
barwa kolor