English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Ne change rien

Pedro Costa
Portugalia, Francja 2009 / 98’
napisy: polskie i angielskie
Wspomnienia O Nosso Homem

Zobacz, co robimy, nawet jeżeli nie lubisz teatru - powiedziała Jeanne Balibar, znajoma, uwielbiana przez Costę francuska aktorka, która także śpiewa. I całkiem naturalnie, jakby mimochodem, powstał z tego film-niefilm, kolaż fragmentów prób, koncertów, nagrań w studiu, a nawet lekcji śpiewu, obraz pracy nad albumem. Bohaterowie, Balibar i muzyk Rodolphe Burger z zespołem, wyłaniają się z czerni, ekspresjonistycznie oświetleni są stylowi i piękni, ich talent zyskuje subtelną oprawę. Ukryte w cieniu twarze, niespokojne spojrzenia, odcinające się od tła sylwetki, głosy, muzyka, mruczanda... Staraliśmy się wydobyć coś spod powierzchni tego filmu, nawet nie historię, coś więcej, coś o strachu, o świetle i ciemności - mówił Costa. To nawet nie jest dokument o pracy, tylko o próbie osiągnięcia czegoś, wejścia w krąg wtajemniczonych. Źródłem tego wrażenia wydaje się wrażliwość Jeanne, jej zagubienie i poczucie bycia wciąż nie na miejscu, i w operze, i między tymi facetami, profesjonalnymi muzykami. To jest film o formie, przyjmuje formę Jeanne.

Agnieszka Szeffel

Seanse

śr 01 sie, 13:00knh 4
so 04 sie, 19:00knh 4
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

36 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda),Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
zdjęcia Pedro Costa
montaż Patrícia Saramago
muzyka Rodolphe Burger
obsada Jeanne Balibar, Rodolphe Burger, Hervé Loos, Arnaud Dieterlen, Joël Theux
producent Abel Ribeiro Chaves, Sébastien de Fonseca
produkcja OPTEC, Sociedade Óptica Técnica, Red Star Cinéma
właściciel praw Pedro Costa
język francuski, angielski
barwa cz.-b.