English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Pochód młodości

Pedro Costa
Colossal Youth / Juventude em Marcha
Portugalia, Francja, Szwajcaria 2006 / 154’
napisy: polskie i angielskie
6 Bagatelas Stan świata

Ventura przybył z Wysp Zielonego Przylądka do Lizbony na początku lat 70. Silny murarz, wysoki, szarmancki mężczyzna, ulubieniec kobiet. Jednak potem doszło do wypadku, Ventura spadł z rusztowania i to go zrujnowało: uraz głowy, trzęsące się delikatnie dłonie... Nie mógł pracować, w każdym razie nie na budowie, więc wałęsał się po dzielnicy - nikomu niepotrzebny włóczęga na zasiłku. Ventura nie wrócił, nie umarł, został. Pomyślałem, że ten facet jest bohaterem idealnym, który mógłby opowiedzieć o Fontainhas - mówił Costa. Ze względu na jego dwie strony: tę pionierską, kiedy jako młody imigrant przyjechał do Portugalii z kilkoma monetami w kieszeni, z nożem i energią, i ze względu na jego tragiczną stronę. Bo to tragedia, że na zawsze pozostał częścią imigranckiej historii - bardzo mrocznej historii, wypełnionej cierpieniem i samotnością, i demonami w jego głowie. Mieszkańcy wyburzanej starej dzielnicy przenoszą się do mieszkań komunalnych na obrzeżach miasta. Costa opowiada o tym momencie wykorzenienia z perspektywy Ventury i otaczających go ludzi, których ten nazywa swoimi dziećmi, niczym święty szaleniec mówiąc "wieloma językami".

Agnieszka Szeffel

nagrody

Cineport - Portuguese FF 2007 - najlepszy scenariusz

Seanse

pn 30 lip, 19:00knh 4
cz 02 sie, 13:00knh 4
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

47 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda),Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
scenariusz Pedro Costa
zdjęcia Pedro Costa, Leonardo Simões
montaż Pedro Marques
obsada Ventura, Vanda Duarte, Beatriz Duarte, Gustavo Sumpta, Cila Cardoso, Alberto Barros, António Semedo, Paulo Nunes, José Maria Pina, André Semedo, Alexandre Silva, Paula Barrulas
producent Francisco Villa-Lobos
produkcja Contracosta Produções, Les Films de l’Étranger, Unlimited, Ventura Film, Radiotelevisão Portuguesa, Radiotelevisione svizzera
właściciel praw Pedro Costa
język portugalski, kreolski
barwa kolor