English
zaloguj / zarejestruj
Dystrybucja 2018

Lato 1993

Carla Simón
Summer 1993 / Estiu 1993
Hiszpania 2017 / 97’
Premiera: 6 kwietnia 2018
Jeannette. Dzieciństwo Joanny d’Arc Nie jestem czarownicą

Lato 1993 to czarująca i niebanalna podróż w czasie. Film, który doceniła publiczność na całym świecie, w idealnych proporcjach wzrusza i bawi. Carla Simón, wyróżniona Kryształowym Niedźwiedziem na Berlinale, z wyczuciem portretuje proces przeżywania starty i ekscytację towarzyszącą budowie nowej rodziny. Jej film łączy w sobie ciepło i błogość z intensywnymi emocjami czasu dorastania. Lato 1993 to film, który udowadnia, że szczęście można znaleźć wszędzie – wystarczy się rozejrzeć.

"Ten obsypany nagrodami film to prawdziwa perełka."

Aleksandra Lipczak, "Przekrój"

nagrody

  • MFF w Berlinie 2017 - najlepszy debiut, najlepszy film sekcji Generation Kplus
  • BAFICI 2017 - najlepsza reżyseria
  • MFF w Stambule 2017 - specjalna nagroda jury
  • FF w Londynie 2017 - specjalne wyróżnienie
  • Málaga Spanish FF 2017 - najlepszy film hiszpański
  • MFF w Cannes 2017 – Nagroda Młodzieżowego Jury
  • Nagrody Fénix 2017 - najlepszy scenariusz
  • Nagrody Goya 2017 – najlepszy debiutant, najlepszy aktor drugoplanowy (David Verdaguer), najlepsza nowa aktorka (Bruna Cusí)
Premiera: 6 kwietnia 2018

Carla Simón

Katalońska reżyserka i scenarzystka urodzona w 1986 roku w Barcelonie, obok takich nazwisk jak Neus Ballús, Mar Coll, Meritxell Colell, Nely Reguera, Roser Aguilar przedstawicielka młodego pokolenia katalońskich filmowczyń. Dorastała w małym miasteczku Les Planes d'Hostoles. "Wychowałam się w wielkiej rodzinie, która jest dla mnie rezerwuarem opowieści, związków, uczuć i uwikłań - mówiła reżyserka. Oglądając i słuchając tych historii, zdecydowałam, że chcę robić filmy, by pokazać złożoność ludzkiej kondycji, a w szczególności złożoność relacji rodzinnych". W 2009 roku skończyła komunikację audiowizualną na Uniwersytecie Autonomicznym w Barcelonie, a następnie spędziła rok na Uniwersytecie Kalifornijskim, kręcąc wspólnie z Marco Businaro pierwsze eksperymentalne krótkie metraże Women i Lovers. Wzięła udział w kursie MA TV Fiction organizowanym przez katalońską telewizję i wyreżyserowała pilotażowy odcinek La Clínica, emitowany w TV3. W tym samym roku TVC powierzyła jej realizację filmu edukacyjnego La Marató TV3.

Następnie rozpoczęła naukę w London Film School, gdzie zrealizowała dwa krótkie metraże: dokument Born Positive i fabułę Lipstick, prezentowane na kilku światowych festiwalach. Las pequeñas cosas jest jej filmem dyplomowym, z którym również odwiedziła kilka festiwali. Llacunes to z kolei bardzo osobisty projekt zrealizowany w oparciu o listy jej matki.

Lato 1993 to pełnometrażowy debiut Carli Simón, premierowo pokazany na Berlinale 2017, gdzie zdobył nagrodę dla najlepszego debiutu i Wielką Nagrodę Jury sekcji Generation Kplus. Między innymi był też wyróżniony na festiwalu w Stambule, Londynie i Maladze, podczas BAFICI zdobył nagrodę za reżyserię.

Obecnie reżyserka pracuje nad swoim drugim filmem pełnometrażowym, jednocześnie prowadząc zajęcia filmowe dla dzieci w Cinema en Curso w Barcelonie.

Filmografia

2009 Women (kr. m)

2010 Lovers (kr. m)

2012 Born Positive (dok., kr. m.)

2013 Lipstic (kr. m)

2015 Las pequeñas cosas (kr. m.)

2016 Llacunes (kr. m.)

2017 Lato 1993 / Estiu 1993 / Summer 1993

Twórcy

reżyseria Carla Simón
scenariusz Carla Simón
zdjęcia Santiago Racaj
montaż Aina Calleja, Didac Palou
obsada Laia Artigas, Paula Blanco, Etna Campillo, Bruna Cusí, Jordi Figueras
producent Valérie Delpierre, María Zamora
produkcja Avalon Producciones, Inicia Films
polski dystrybutor Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
język hiszpański
barwa kolor