English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Gdzie spoczywa twój uśmiech?

Pedro Costa
Where Does Your Hidden Smile Lie? / Où gît votre sourire enfoui?
Portugalia, Francja 2001 / 104’
napisy: polskie i angielskie
W pokoju Wandy 6 Bagatelas

Co dzisiaj w tradycyjnym kinie nie jest mile widziane? Ciemność, która trwa dłużej niż mgnienie, i wykonujący pracę ludzie. Tymczasem Costa pokazuje ciemne wnętrze montażowni i parę francuskich filmowców - Danièle Huillet i Jeana-Marie Strauba - przygotowujących swój film Sycylia! (1999). To miał być zwykły projekt edukacyjny, w którym cenieni przez reżysera twórcy pokazują, na czym polega przejście od idei, przez materię, do formy; czym jest słynna "redukcja"; jak wydobyć psychologię z cięć pomiędzy ujęciami. Jednak sam Costa przyznaje: Zrobiłem jeden film o miłości. No dobrze, nie "o miłości", tylko film, w którym miłość jest obecna - w najsilniejszy możliwy sposób. To dokument ze Straubem i Huillet, opowiadający o ludziach, o których wiedziałem, że się kochają w każdej mikrosekundzie swojego życia. Oni żyli w permanentnym stanie zakochania, a nawet więcej - w stanie nieustannej egzaltacji. Zakończyłem więc sukcesem realizację najbardziej romantycznego filmu w historii kina, być może jedynego w swoim rodzaju. Wyprzedzić go mogą jedynie Światła wielkiego miasta Chaplina.

Agnieszka Szeffel

Seanse

Pokazywany razem z:
pn 30 lip, 13:00knh 4
so 04 sie, 13:00knh 4
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

51 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda),Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
zdjęcia Pedro Costa
montaż Dominique Auvray, Patrícia Saramago
obsada Danièle Huillet, Jean-Marie Straub
producent Francisco Villa-Lobos
produkcja Contracosta Produções, Amip Paris, ARTE France, l'Institu National de l'Audioviuel (INA)
właściciel praw Pedro Costa
język francuski
barwa kolor i cz.-b.