English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

W pokoju Wandy

Pedro Costa
In Vanda's Room / No Quarto da Vanda
Portugalia, Niemcy, Szwajcaria 2000 / 178’
napisy: polskie i angielskie
Kości Gdzie spoczywa twój uśmiech?

Chodź, zobaczysz, jak naprawdę żyjemy. Wcześniej prosiłeś nas, żebyśmy były cicho, teraz będziemy mówić, a ty będziesz słuchał. Właśnie to wszyscy tutaj robimy - gadamy i ćpamy. Tymi słowami Wanda i Zita, aktorki z poprzedniego filmu Costy Kości, zaprosiły go do swojego pokoju w Fontainhas. Jak powtarza reżyser, ten film był dla niego rodzajem egzystencjalnego doświadczenia, początkiem nowej drogi. Codziennie przez wiele miesięcy, zgodnie z narzuconą sobie rutyną, przyjeżdżał na plan znajdujący się w niewielkiej sypialni, słuchał, patrzył, poznawał rytm dzielnicy, która została skazana na zagładę, ludzi, którzy stąpali chwiejnie po krawędzi przepaści. W swoim - jak mówi - pierwszym filmie Costa wypracowuje metodę, którą odtąd już zawsze będzie się posługiwał, uczy się, jak wychwytywać z nurtu rzeczywistości chwile, które następnie - w wyniku prób - zostaną zamienione w kino. Źródłem sukcesu jest jego uważność, fascynacja i odmowa - brak ambicji, żeby narzucać rzeczywistości swoją wizję tego, jak powinna wyglądać. Powstaje intymne studium świata, którego mieszkańcy płacą większą cenę za to, czego nie zrobili, niż za to, co złego faktycznie zrobili.

Agnieszka Szeffel

nagrody

  • MFF w Cannes 2002 - zagraniczny filmowiec roku
  • Cinéma du Réel 2001 - Nagroda Libraries
  • MFF w Locarno 2000 - Nagroda Don Quixote - specjalne wyróżnienie, Pierwsza Nagroda (przyznana przez Młode Jury)
  • Międzynarodowy Festiwal Dokumentu w Yamagacie 2001 – Nagroda FIPRESCI

Seanse

nd 29 lip, 18:45knh 4
pt 03 sie, 12:45knh 4
Cena biletu: 15 zł
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

63 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda),Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
zdjęcia Pedro Costa
montaż Dominique Auvray
dźwięk Pedro Melo
obsada Vanda Duarte, Zita Duarte, Lena Duarte, António Semedo Moreno, Paulo Nunes, Pedro Lanban, Geny, Paulo Jorge Gonçalves, Evangelina Nelas, Miquelina Barros, Fernando Paixão, Julião, Mosca, Manuel Gomes Miranda, Diogo Pires Miranda
producent Francisco Villa-Lobos
produkcja Contracosta Produções, Pandora Film, Ventura Film, ZDF Das Kleine Fernsehspiel, RTSI Radiotelevisione Svizzera Italiana, Radiotelevisão Portuguesa (RTP)
właściciel praw Pedro Costa
język kreolski
barwa kolor