English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Kości

Pedro Costa
Bones / Ossos
Portugalia, Francja, Niemcy 1997 / 94’
napisy: polskie i angielskie
Dom z lawy W pokoju Wandy

Gdy Pedro Costa snuje plany powrotu na Fogo, mieszkańcy wyspy proszą go o drobną przysługę. Dostaje torbę z upominkami dla ich krewnych w Lizbonie - kawa, wino, tytoń, listy. Ma ich odszukać w Fontainhas, afrykańskiej wiosce w środku miasta, dzielnicy slamsów zamieszkiwanej przez Kabowerdyńczyków. Zostanie w niej na lata. To tu zaczyna się moralność, tu zaczyna się polityka, tu dźwięki stają się uczuciami i wszystkiego jest za dużo albo za mało, żadnego balansu. Kości są ostatnim takim filmem Costy - zrealizowanym wciąż z perspektywy turysty, po roku spędzonym w towarzystwie gangsterów, drobnych dilerów i narkomanów. To fikcyjna historia w konwencji melancholijnego melodramatu o młodych rodzicach i dziecku, z którym nie wiadomo, co zrobić - sprzedać, zabić, porzucić? Fabuła staje się pretekstem do przedstawienia Fontainhas - surowych, silnych dziewczyn i delikatnego chłopaka, który emanuje wręcz macierzyńską aurą i zamienia się w madonnę z dzieciątkiem. Intensywność, z jaką Costa zanurza się w ich ciasnym świecie, jest zapowiedzią jego osobistej przemiany.

Agnieszka Szeffel

nagrody

  • MFF w Wenecji 1997 - najlepsze zdjęcia
  • Entrevues FF 1997 - Grand Prix

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
nd 29 lip, 10:00knh 4
pt 03 sie, 19:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

119 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda), Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
scenariusz Pedro Costa
zdjęcia Emmanuel Machuel
montaż Jackie Bastide
dźwięk Henri Maïkoff
obsada Vanda Duarte, Nuno Vaz, Maria Lipkina, Isabel Ruth, Inês de Medeiros, Miguel Sermão, Berta Susana Teixeira, Clotilde Montron, Zita Duarte, Beatriz Lopes
producent Paulo Branco
produkcja Madragoa Filmes, Zentopa, Gemini Films
właściciel praw Pedro Costa
język portugalski, kreolski
barwa kolor