English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Dom z lawy

Pedro Costa
Casa de Lava
Portugalia, Francja 1994 / 110’
napisy: polskie i angielskie
Krew Kości

Na pytanie: co dalej? Costa odpowiada: nie wiem. Z pomocą przychodzi Paulo Branco (producent m.in. Bartasa, de Oliveiry, Wendersa czy Monteiry), proponując zrobienie "czegoś w Afryce". Costa chce, by w filmie pojawił się wulkan, i znajduje go na Fogo, jednej z Wysp Zielonego Przylądka, w dawnej portugalskiej kolonii. Niepewność, rozczarowanie sobą, zniechęcenie sytuacją polityczną i społeczną w kraju oraz pomysł na zrealizowanie remake'u ulubionego Walked with A Zombie (1943) Jacques'a Tourneura leżą u podstaw tej produkcji. Jednym słowem - ucieczka. Bohaterką Domu z lawy jest młoda pielęgniarka, która odwozi na wyspę "zombie" (Isaach de Bankolé), tkwiącego w śpiączce kabowerdyńskiego robotnika, który spadł z rusztowania w Lizbonie. Mariana (Inês de Medeiros) zostaje z jego bezwładnym ciałem, nie mając komu go przekazać. Wokół panuje pustka jak po zarazie. Nikt się do niego nie przyznaje, jakby wszystkie związki były przysypane warstwą pyłu. Zanim Mariana czegoś się dowie, będzie musiała zejść z głównej drogi, porzucić swoją pewność siebie i siłę. Ale to nie dziewczyna w czerwonej sukience wywoła prawdziwą rewolucję.

Agnieszka Szeffel

nagrody

  • FF w Salonikach 1994 - nagroda za specjalne osiągnięcie artystyczne
  • Entrevues FF 1994 - Grand Prix

Seanse

Start sprzedaży biletów: 17 lipca, godz. 12:00.
so 28 lip, 19:00knh 4
cz 02 sie, 10:00knh 4
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

126 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Pedro Costa

Urodził się w Lizbonie w 1959 roku. Porzucił historię na rzecz studiów w Lizbońskiej Szkole Filmowej pod okiem poety i reżysera António Reisa. Jego pełnometrażowy debiut Krew (O Sangue) miał premierę na MFF w Wenecji w 1989 roku. Kolejny film Dom z lawy (Casa de Lava), zrealizowany na wyspie Fogo w archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, był pokazywany w Cannes w 1994 roku. Następnie nakręcił m.in. Kości (Ossos), W pokoju Wandy (No Quarto da Vanda), Gdzie spoczywa twój uśmiech? (Où gît votre sourire enfoui?) o twórczości Danièle Huillet i Jean-Marie Strauba. Obok Manoela de Oliveiry, Akiego Kaurismäkiego i Víctora Erice'a wyreżyserował jedną z części nowelowego Centro Histórico pod tytułem Słodki egzorcysta (Sweet Exorcist). Jego prace były prezentowane w galeriach i muzeach na całym świecie. W 2014 roku za Konia Forsę (Cavalo Dinheiro) otrzymał tytuł najlepszego reżysera na MFF w Locarno.

Filmografia

1987 Cartas a Julia (short)

1990 Krew / O Sangue / Blood

1994 Dom z lawy / Casa de Lava / Down to Earth

1997 Kości / Ossos / Bones

2000 W pokoju Wandy / No Quarto da Vanda / In Vanda's Room

2001 Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, cinéastes (odcinek Cinéastes, de notre temps, TV serie)

2002 Gdzie spoczywa twój uśmiech? / Onde Jaz o Teu Sorriso? / Où gît votre sourire enfoui? / Where Does Your Hidden Smile Lie?

2003 6 bagatelas (short)

2006 Pochód młodości / Juventude Em Marcha / Colossal Youth

2007 Tarrafal (short in O Estado do Mundo / The State of the World)

2007 Łowcy królików / The Rabbit Hunters (short in Memories, Jeonju Digital Project)

2009 Ne change rien

2010 O Nosso Homem / Our Man (short)

2012 Słodki egzorcysta / Sweet Exorcist / Lamento da Vida Jovem (short in Centro Histórico)

2014 Koń Forsa / Cavalo Dinheiro / Horse Money

2018 Vitalina Varela

Twórcy

reżyseria Pedro Costa
scenariusz Pedro Costa
zdjęcia Emmanuel Machuel
montaż Dominique Auvray
muzyka Raul Andrade
dźwięk Henri Maïkoff
obsada Inês de Medeiros, Isaach de Bankolé, Edith Scob, Pedro Hestnes, Sanda do Canto Brandão, Cristiano Andrade Alves, Raul Andrade, João Medina, António Andrade, Manuel Andrade
producent Paulo Branco
produkcja Madragoa Filmes, Pandora Film, Gemini Films
właściciel praw Pedro Costa
język portugalski, kreolski
barwa kolor