English
zaloguj / zarejestruj

Fall Equinox

James Benning
USA 2016 / 64’
Ewangelia Gładka skóra

Nakręcone w jeden dzień na zachodnich zboczach pasma Sierra Nevada w środkowej Kalifornii, bliźniacze filmy Jamesa Benninga, Spring Equinox i Fall Equinox, portretują naturalny krajobraz w okresie wiosny i jesieni. Przenosimy się z punktu do punktu i podziwiamy widoki, skupieni, ale i zrelaksowani. Kolejne kadry są starannie skomponowane, a przy tym pozbawione nachalnego wykoncypowania - najważniejszy jest w nich wycinek obserwowanego świata. Ściany drzew i konstelacje kamieni. Lekki wiatr, który trzęsie gałązkami i przesuwa kłęby mgły. Sielankowe światło, które sprawia, że ukrywające się gdzieniegdzie cienie nie mają w sobie pierwiastka tajemnicy. W tle słychać śpiew ptaków, raz na jakiś czas urozmaicany donośniejszymi odgłosami, zwierzęcym rykiem lub trudnym do zidentyfikowania hałasem. Tylko tyle i aż tyle; nic poza poczuciem zanurzenia w rzeczywistości, tak pierwotnym i czystym, że wykraczającym daleko poza to, co oferuje konwencjonalne kino dokumentalne.

Piotr Mirski

James Benning

Urodził się dwa lata przed zakończeniem II wojny światowej w robotniczej rodzinie imigrantów z Niemiec, w Milwaukee w stanie Wisconsin. Stypendium sportowe uzyskane dzięki grze w baseball pozwoliło mu zdobyć wyższe wykształcenie matematyczne. Zamiast pagonów w Wietnamie wybrał posadę belfra, pracując z dziećmi pochodzącymi z najniższych warstw społecznych. Dyplom szkoły filmowej uzyskał, pod zwierzchnictwem Davida Bordwella, dopiero w wieku 33 lat, mając już na koncie kilka krótkometrażowych wprawek. Jego minimalistyczne filmy w równym stopniu opowiadają o fotografowanych obiektach, co o warunkach możliwości ich rejestracji. Nowe Horyzonty od 2005 roku konsekwentnie pokazują wszystkie nowe realizacje Benninga, których oryginalna forma skazuje je na dryfowanie pomiędzy kinem i galerią.

Wybrana filmografia

1971 Did You Ever Hear That Cricket Sound? (short, doc.)

2004 13 jezior / 13 Lakes (doc.)

2004 Ten Skies (doc.)

2007 RR (doc.)

2007 Rzut oka / Casting a Glance (doc.)

2009 Ruhr (doc.)

2011 Dwadzieścia papierosów / Twenty Cigarettes (doc.)

2011 Ścieżki / Small Roads (doc.)

2011 Zmierzch / Nightfall (doc.)

Twórcy

reżyseria James Benning
scenariusz James Benning
zdjęcia James Benning
montaż James Benning
producent James Benning
właściciel praw James Benning
język bez dialogów
barwa kolor