English
zaloguj / zarejestruj

Klient

Asghar Farhadi
The Salesman / Forushande
Iran, Francja 2016 / 125’
Julieta Ostatnia rodzina

Dobry film powinien zaczynać się od trzęsienia ziemi, a potem napięcie powinno rosnąć. Farhadi, twórca cenionego Rozstania, wziął sobie do serca radę Hitchcocka i dokładnie taki jest jego najnowszy tytuł: to mistrzowsko zagrany, perfekcyjnie zrealizowany thriller psychologiczny. Naprawdę zaczyna się od trzęsienia ziemi. W pierwszej scenie młode małżeństwo budzi się w środku nocy w swoim mieszkaniu w Teheranie, cały dom się trzęsie. Bohaterowie muszą się w pośpiechu ewakuować. W wyniku dramatycznego, nieprzewidywalnego rozwoju akcji ich postawy zostają wystawione na próbę. Napięcie, jakie osiąga Farhadi w finałowych minutach filmu, jest trudne do zniesienia. Laureat Złotego Niedźwiedzia i Oscara za jest mistrzem kina realistycznego, niepokojącego, przenikliwego. Tworzy duszną atmosferę, wytrąca swoich bohaterów z poczucia bezpieczeństwa i obserwuje, jak zachowują się, kiedy słabnie w nich samokontrola, gdy do głosu dochodzą uprzedzenia, strach i złość. Klient otrzymał na ostatnim festiwalu w Cannes aż dwie nagrody: za najlepszy scenariusz i najlepszą rolę męską.

Jakub Duszyński

nagrody

Cannes IFF 2016 – Best Screenplay, Best Actor

Asghar Farhadi

Irański reżyser i scenarzysta. Zaczynał pracę w telewizji, w kinie zadebiutował filmem Tańcząc w pyle. Od początku interesowało go realistyczne kino, w którym zadawał pytania o moralność i zmuszał bohaterów do skonfrontowania się ze swoimi ideałami. Wydarzeniem festiwalu w Berlinie stało się Co wiesz o Elly, dwa lata później odebrał Złotego Niedźwiedzia za Rozstanie. Kolejny film,, zrealizował we Francji.

Wybrana filmografia

2002 Tańcząc w pyle / Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2009 Co wiesz o Elly / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

2013 Przeszłość / Le passé / The Past

2016 Klient / Forushande / The Salesman

Twórcy

reżyseria Asghar Farhadi
scenariusz Asghar Farhadi
zdjęcia Hossein Jafarian
montaż Hayedeh Safiyari
muzyka Sattar Oraki
obsada Shabab Hosseini, Babak Karimi, Taraneh Alidoosti, Farid Sajjadihosseini, Mina Sadati
producent Alexandre Mallet-Guy, Asghar Farhadi
produkcja Memento Films, Asghar Farhadi Productions
polski dystrybutor Gutek Film
język perski
barwa kolor