en

Zwariować ze szczęścia

Like Crazy / La pazza gioia
reż. Paolo Virzì
Włochy, Francja 2016 / 118’
napisy: polskie i angielskie

Po wycieczce w stronę czarnego kryminału w Kapitale ludzkim Paolo Virzi powraca na łono komedii. W Zwariować ze szczęścia Włoch opowiada historię dwóch przyjaciółek, które decydują się na brawurową ucieczkę ze szpitala psychiatrycznego. Beatrice i Donatella od samego początku wzbudzają naszą sympatię, gdyż nawet w najbardziej ekstremalnych sytuacjach nie tracą wdzięku ani klasy. Fakt, że równie ekscentryczne postacie pozostają w naszych oczach wiarygodne stanowi niezaprzeczalne osiągnięcie dwóch aktorek - Valerii Bruni Tedeschi oraz żony reżysera - Micaeli Ramazzotti. Zwariować ze szczęścia imponuje także realizacyjną precyzją, dzięki której utrzymana w dynamicznym tempie, pełna zwrotów akcji opowieść ani na chwilę nie wymyka się spod kontroli. Choć główną siłą filmu pozostaje oczywiście poczucie humoru, Paolo Virzi nie byłby sobą, gdyby nie wzbogacił pozornie lekkiej opowiastki o drugie dno. W chwilach wytchnienia pomiędzy kolejnymi gagami nie sposób bowiem nie zastanowić się nad tym, jak cienka granica oddziela normę od ekscesu.

Opracowanie: Piotr Czerkawski

nagrody

David di Donatello Awards – Best Film, Best Director, Best Actress (Valeria Bruni Tedeschi), Sofia IFF 2017 – Audience Award, Valladolid IFF 2016 – Best Film, Best Actress (Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti), Audience Award

Paolo Virzì

Urodzony w Livorno w 1964 roku. Włoski reżyser, scenarzysta i producent filmowy. W 1987 roku ukończył studia ze scenariopisarstwa w prestiżowym Centro Sperimentale di Cinematografia w Rzymie. Jego pełnometrażowym debiutem było La bella vita z 1994 roku, po którym chwalono reżysera za umiejętność prowadzenia aktorów i łączenia tonów komediowych z dramatycznymi. Od tego czasu Virzi zyskał status jednego z najważniejszych twórców filmowych w Italii, a potwierdzenie jego pozycji przyniosło uzyskanie kilku "włoskich Oscarów", czyli nagród Davida di Donatello.

Filmografia:

1994 La Bella Vita / Living It Up

1997 Ovosodo/ Hardboiled Egg

2008 Tutta la vita davanti / A Whole Life Ahead

2010 Coś pięknego / La prima cosa bella / The First Beautiful Thing

2013 Kapitał ludzki / Il capitale umano / Human Capital

2016 Zwariować ze szczęścia / Like Crazy / La pazza gioia

Twórcy

reżyseria Paolo Virzì
scenariusz Paolo Virzì, Francesca Archibugi
zdjęcia Vladan Radovic
montaż Cecilia Zanuso
muzyka Carlo Virzi
obsada Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti
producent Marco Belardi
produkcja Lotus Productions, Manny Films, Motorino Amaranto
polski dystrybutor Against Gravity
język włoski
barwa kolor