English
zaloguj / zarejestruj

Honorowy obywatel

Gastón Duprat, Mariano Cohn
The Distinguished Citizen / El ciudadano ilustre
Argentyna, Hiszpania 2016 / 118’
Frantz Julieta

Rewelacja zeszłorocznego festiwalu w Wenecji. Typowany przez wielu do Złotego Lwa film ostatecznie skończył z zasłużoną nagrodą aktorską dla Oscara Martineza. Znany między innymi z Dzikich historii gwiazdor wciela się w światowej sławy pisarza, który - na zaproszenie lokalnych władz - odwiedza po latach rodzinne miasteczko. Choć mieszkańcy początkowo witają Daniela z honorami, duma stopniowo ustępuje miejsca zawiści. Mężczyzna nie zamierza jednak poddawać się bez walki i sięga po tajną broń w postaci własnej, trudnej do poskromienia wyobraźni. Dzięki narracyjnej biegłości Gastona Duprata i Mariano Cohna wynik rywalizacji pomiędzy wybitną jednostką a mierną zbiorowością do samego końca pozostaje wielką niewiadomą. Argentyński duet relacjonuje te niecodzienne zmagania w sposób pełen celnego, bardzo gorzkiego humoru. Właśnie za jego sprawą Honorowy obywatel powinien przypaść do gustu wszystkim tym, którym podobały się wczesne komedie Miloša Formana.

Piotr Czerkawski

Gastón Duprat

Urodzony w 1969 roku w Buenos Aires. Producent i reżyser związany z filmem i telewizją. W 1993 roku podczas festiwalu wideoklipów w Buenos Aires, którego był jurorem, poznał Mariano Cohna. Niedługo później obaj rozpoczęli pracę nad wspólnymi projektami. W 1999 roku odnieśli sukces za sprawą eksperymentalnego telewizyjnego show Televisión Abierta. Przygodę z kinem rozpoczęli od zrealizowania dokumentalnej EnciclopediiHonorowy obywatel to zdecydowanie najczęściej nagradzany film w ich dotychczasowej karierze.

Wybrana filmografia

2000 Enciclopedia (doc., co-dir.)

2006 Yo Presidente (doc., co-dir.)

2008 El artista/ The Artist (co-dir.)

2009 El hombre de al lado / The Man Next Door (co-dir.)

2016 Honorowy obywatel / El ciudadano ilustre / The Distinguished Citizen (co-dir.)

Mariano Cohn

Urodzony w 1975 roku w Buenos Aires. Reżyser i scenarzysta filmowy, od wczesnych lat dziewięćdziesiątych pracujący w duecie z Gastonem Dupratem. Po realizacji wielu wideoklipów, filmów telewizyjnych I dokumentalnych, w 2008 roku duet zrealizował swój fabularny debiut pod tytułem El artista. Film zyskał dobre przyjęcie, ale jeszcze większym sukcesem okazał się nakręcony rok później The Man Next Door, który otrzymał nagrodę na festiwalu Sundance. Zrealizowany przez duet Cohn - Duprat Honorowy obywatel został wybrany argentyńskim kandydatem do Oscara za rok 2016.

Wybrana filmografia

2000 Enciclopedia (doc., co-dir.)

2006 Yo Presidente (doc., co-dir.)

2008 El artista/ The Artist (co-dir.)

2009 El hombre de al lado / The Man Next Door (co-dir.)

2016 Honorowy obywatel / El ciudadano ilustre / The Distinguished Citizen (co-dir.)

Twórcy

reżyseria Gastón Duprat, Mariano Cohn
scenariusz Andrés Duprat
zdjęcia Mariano Cohn, Gastón Duprat
montaż Jéronimo Carranza
muzyka Toni M. Mir
obsada Oscar Martinez, Dady Brieva, Andrea Frigerio
producent Fernando Sokolowicz
produkcja Arco Libre, Televisión Abierta, Magma Cine, A Contracorriente Films
polski dystrybutor Against Gravity
język hiszpański
barwa kolor