English
zaloguj / zarejestruj
Indeks Kalendarz projekcji

Nieobecni

Nicolás Pereda
The Absent / Los ausentes
Meksyk, Hiszpania, Francja 2014 / 80’
napisy: polskie i angielskie
Na górze cisza Ostatni ląd

Ten sam, choć inny - Nicolás Pereda (Lato Goliata, 11. NH; Perpetuum mobile, 12. NH) w Nieobecnych niemal całkowicie rezygnuje z dialogu, który w poprzednich filmach był nośnikiem absurdu; porzuca swoich ulubionych bohaterów, w których wcielali się Teresa Sánchez i Gabino Rodríguez, grając matkę i syna; zdaje się też jeszcze większą uwagę poświęcać strukturze filmu, tak operując kamerą w długich ujęciach, jakby składał hołd Béli Tarrowi. Pereda opowiada o mieszkającym na wybrzeżu starym człowieku, który traci wszystko, co posiadał - nędzny dach nad głową. Naturalistyczna surowość życia bohatera towarzyszy jego stopniowemu zapadaniu się w przeszłość. Decyzja sądu niszczy jego piękną, spokojną samotność i w obliczu tragedii skłania go do emigracji z rzeczywistości w sen. Rolę naturszczyka z Oaxaca przejmuje Gabino Rodríguez, będąc uosobieniem jego młodości i nadziei, odrobiny sensu pozwalającej dalej żyć, wsparcia w wędrówce ku śmierci. Nieobecni są wśród nas - przekonuje Pereda - uwalniając swojego bohatera spod władzy czasu.  

Agnieszka Szeffel

nagrody

Amiens IFF 2011 - Screenplay Creation Fonds

Seanse

Start sprzedaży biletów: 19 lipca, godz. 12:00.
pt 04 sie, 19:00knh 6
so 12 sie, 19:00knh 6
Masz karnet / akredytację. Przejdź do systemu rezerwacji

Metka

77 osób wybiera się na ten film. A Ty?
zapisana usuń metkę

Nicolás Pereda

Urodził się w 1982 roku w Mexico City. Ukończył reżyserię na Uniwersytecie w York w Kanadzie. Realizował liczne klipy wideo będące częścią granych w Meksyku i Europie spektakli łączących sztuki dramaturgiczne, taniec i operę. Swoje filmy prezentował na festiwalach w Cannes, Rotterdamie, Paryżu, Locarno i we Włoszech, gdzie zebrały wiele nagród. W wieku 27 lat po raz pierwszy został uhonorowany własną retrospektywą – na festiwalu kina obu Ameryk w Austin w Teksasie. Jego filmy, Lato Goliata i Perpetuum mobile, były pokazywane podczas 12. NH.

Wybrana filmografia

2007 ¿Dónde están sus historias? / Where Are Their Stories?

2009 Perpetuum mobile

2009 Juntos / Together

2010 Todo, en fin, el silencio lo ocupaba / All Things Were Now Overtaken by Silence (doc.)

2010 Lato Goliata / Verano de Goliat / Summer of Goliath

2015 Minotauro / Minotaur

Twórcy

reżyseria Nicolás Pereda
scenariusz Alejandro Mendoza, Nicolás Pereda
zdjęcia Diego Romero Suárez
montaż Aina Calleja
dźwięk Bernat Fortiana Chico
obsada Guadalupe Cárdenas, Gabino Rodríguez, Eduard Fernández
producent Daniela Alvarado, Thierry Lenouvel, Edgar San Juan
produkcja Film Tank, Tornasol Films, Ciné-Sud Promotion
właściciel praw Caravan Press
nagrody Amiens IFF 2011 - Screenplay Creation Fonds
język hiszpański
barwa kolor