English
zaloguj / zarejestruj

Aparat Claire

Hong Sang-soo
Claire's Camera / La caméra de Claire
Francja, Korea Południowa 2017 / 69’
Dzień po

Pełna uroku, zabawna filmowa impresja, której akcja toczy się podczas festiwalu na obrzeżach Cannes. Zwolniona z pracy przez zazdrosną szefową, wątpiącą w jej uczciwość Jeon Manhee (Min-hee Kim) snuje się po mieście w poszukiwaniu pomysłu na dalsze życie. Poznaje melancholijną i radosną zarazem francuską nauczycielkę Claire (Isabelle Huppert), która fotografuje polaroidem spotykanych po drodze ludzi, przekonana, że w ten magiczny sposób zmienia ich życie. Hong Sang-soo wykorzystał fakt, że obie aktorki promowały akurat w Cannes filmy, w których zagrały (Służącą i Elle), i z charakterystyczną dla siebie lekkością stworzył wypełnioną sytuacyjnymi gagami historię  tylko z pozoru niezakłóconą ani jedną gorzką nutą. Atmosferze kurortu po sezonie, w którym wszyscy na wszystkich przez przypadek wpadają i bardzo szybko zawiązują się nowe znajomości, towarzyszy refleksja na temat sztuki i predyspozycji do bycia artystą, którą przenikliwa Claire zdaje się dostrzegać w każdym człowieku.  

Agnieszka Szeffel

Hong Sang-soo

Urodził się w 1961 roku. Po ukończeniu studiów w Korei Południowej kontynuował naukę na uniwersytetach w Kalifornii i Chicago. W 1996 roku nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film, The Day a Pig Fell Into the Well. Choć bywa porównywany do mistrzów kina francuskiego, konsekwentnie rozwija własny styl. Do najważniejszych wyznaczników jego twórczości należą: zainteresowanie dylematami moralnymi, autotematyzm i dyskretne poczucie humoru. Jest ulubieńcem międzynarodowych festiwali. Na swoim koncie ma nagrody zdobyte m.in. w Cannes, Rotterdamie i Locarno.

Wybrana filmografia

2004 Woman Is the Future of Man / Yeojaneun namjaui miraeda

2005 A Tale of Cinema / Geuk jang jeon

2010 Hahaha

2010 Oki / Oki's Movie / Ok-hui-ui yeonghwa

2012 W innym kraju / In Another Country / Da-reun na-ra-e-seo

Twórcy

reżyseria Hong Sang-soo
scenariusz Hong Sang-soo
zdjęcia Jinkeun Lee
montaż Sung-Won Hahm
muzyka Dalpalan
obsada Isabelle Huppert, Min-hee Kim, Jang Mi Hee, Jin-young Jung
produkcja Jeonwonsa Film Co., Camelia Film
właściciel praw Finecut
język koreański, francuski, angielski
barwa kolor