English
zaloguj / zarejestruj

Gładka skóra

Denis Côté
A Skin So Soft / Ta peau si lisse
Kanada 2017 / 93’
Fall Equinox Kobieta, która odeszła

Groźne napisy na koszulkach: Wystarczająco silny, Komnata tortur, Uwolnij bestię. Wielkie tatuaże, które przedstawiają mozaiki z płomieni lub piekielne postacie. A przede wszystkim mięśnie, rozrośnięte ponad miarę, rozciągające skórę do granic wytrzymałości, tworzące monumentalną architekturę. Denis Côté portretuje w swoim dokumencie kilku mężczyzn, którzy poświęcili życie na budowę muskulatury. Pokazuje ich upór i katorżniczą pracę, ale też narcyzm, trochę paradoksalny, bo trudny do pogodzenia z wizerunkiem współczesnych barbarzyńców. Bohaterowie podnoszą nieprawdopodobne ciężary, aby potem dumnie prężyć się przed lustrem, obiektywem aparatu fotograficznego lub tłumem ludzi. Reżyser patrzy na nich z fascynacją i sympatią, przyjemnie zdziwiony, że ci twardziele chcą po prostu czuć się piękni.

Piotr Mirski

Denis Côté

Kanadyjczyk, rocznik 1973. Uczył się w Collège Ahuntsic w Montrealu. Przez pewien czas pracował jako krytyk filmowy w radiu i magazynie „ici”. Po serii krótkometrażówek wyreżyserował swój debiut, Les états nordiques, za który zdobył na festiwalu w Locarno Złotego Lamparta. Wiele jego filmów było pokazywanych w trakcie Nowych Horyzontów, w tym niedawno nakręcone Vic+Flo zobaczyły niedźwiedzia i Boris bez Béatrice.

Wybrana filmografia

2005 Les États Nordiques / Drifting States

2008 Ona chce chaosu / Elle veut le chaos / All That She Wants

2009 Wraki / Carcasses (doc.)

2013 Vic+Flo zobaczyły niedźwiedzia / Vic+Flo ont vu un ours / Vic+Flo Saw a Bear

2016 Boris bez Béatrice / Boris Without Beatrice / Boris sans Béatrice

2017 Gładka skóra / Ta peau si lisse / A Skin So Soft (doc.)

Twórcy

reżyseria Denis Côté
scenariusz Denis Côté
zdjęcia François Messier-Rheault
montaż Nicolas Roy
dźwięk Fernand-Philippe Morin-Vargas, Frédéric Cloutier, Clovis Gouaillier, Gaëlle Komar
obsada Jean-François Bouchard, Ronald Yang, Cédric Doyon, Benoit Lapierre, Alexis Légaré, Maxim Lemire
producent Jeanne-Marie Poulain, Denis Côté, Joëlle Bertrossa, Dounia Sichov
produkcja 93386233 / Art Et Essai, Close Up Films, The Addiction, Films Boutique
właściciel praw Films Boutique
język francuski, angielski
barwa kolor