English
zaloguj / zarejestruj

Córki Abril

Michel Franco
April’s Daughter / Las hijas de Abril
Meksyk 2017 / 103’
Cichy sen Dom

Siedemnastoletnia Valeria mieszka ze starszą siostrą Clarą w uroczym domu ich matki Abril w Puerto Vallarta. Kobieta wydaje się nieobecna w życiu swoich córek, więc Valeria nie chce informować jej o tym, że spodziewa się dziecka. W końcu jednak zaniepokojona sytuacją Clara dzwoni do matki. Abril przyjeżdża i z miejsca otacza obie dziewczyny kolosalnym wsparciem i czułością. Jej zaangażowanie dość szybko zaczyna mieć jednak niewiele wspólnego z typową, matczyną troską. Michel Franco, korzystając z wybitnej intuicji i talentu znanej z Juliety Emmy Suárez, stworzył zniuansowany, zaskakujący portret macierzyństwa zbudowanego z wielu odcieni. Oklepany motyw toksycznych relacji rodziców i dzieci wzniósł na zupełnie nowy, nieoczywisty poziom. Swoim podejściem i zrozumieniem dla tematu zawiłych kobiecych relacji mógłby konkurować z samym mistrzem, Pedrem Almodóvarem. Córkami Abril Franco udowadnia, że jest jednym z najciekawszych twórców młodego pokolenia w światowym kinie.

Katarzyna Wolanin

nagrody

Cannes IFF 2017 - Un Certain Regard - Special Jury Prize

Michel Franco

Urodził się w 1979 roku w Mexico City. Zawodową karierę zaczął od kręcenia krótkich metraży. Jego pełnometrażowy debiut zakwalifikował się w Cannes do sekcji Quinzaine des Réalisateurs, a drugi film Pragnienie miłości wygrał sekcję Un Certain Regard. W 2015 roku w Cannes odebrał statuetkę za najlepszy scenariusz do Opiekuna. Realizuje się też jako producent. W tej roli triumfował m.in. w Wenecji, gdzie Złotego Lwa otrzymał film Z daleka Lorenza Vigasa.

Filmografia

2003 Między nami / Entre dos (short)

2009 Daniel & Ana

2012 Pragnienie miłości / After Lucia / Después de Lucía

2015 Opiekun / Chronic

2017 Córki April / April's Daughter / Las Hijas de Abril

Twórcy

reżyseria Michel Franco
scenariusz Michel Franco
zdjęcia Yves Cape
montaż Jorge Weisz, Michel Franco
dźwięk Federico González Jordán
obsada Emma Suárez, Ana Valeria Becerril, Joanna Larequi, Enrique Arrizon
producent Michel Franco, Lorenzo Vigas, Moises Zonana
produkcja Lucia Films
właściciel praw MK2
język hiszpański
barwa kolor